GPS, mindhalálig

Magyar térképpel is bír az ingyenes navigációs szoftver

Az okostelefonra telepíthető navigációs rendszerek többnyire megkövetelik a folyamatos online módot, ezáltal külföldön adathasználati- és roaming költségekkel kell számolni. De van megoldás.

2014.11.02 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos renjith krishnan

A fenti problémára egyszerű a megoldás: a térképeket közvetlenül a felhasználó készülékén kell tárolni, így mindössze a GPS lapka működik navigálás közben. Ha keresgélünk a Google PlayStore-ban, számos offline megoldást találhatunk jó térképekkel és POI adatbázissal. Viszont ezek az alkalmazások 39 eurós ártól indulnak, és akár 79 euróba is kerülhetnek teljes régiós térképpel. De van ingyenes megoldás, ilyen például a nemrég bejelentett AcerNAV, mely a TomTom térképeihez csatlakozik.

A 2 éven át tartó ingyenes update lehetőséget kínáló szolgáltatást a Liquid sorozatú eszközök felhasználói érhetik el. A térképek elkülönítve szerezhetők be, regionális csomagokban, így ténylegesen csak azt kell a felhasználónak letöltenie, amire szüksége lesz az utazások során, ráadásul tárhely is spórolható (microSD kártya).A felhasználók 3D térképnézetekhez is hozzáférést nyernek, mely lehetővé teszi a fontosabb épületek felfedezését, előre megtervezve az utazás részleteit. Az alkalmazás egyébként egyszerűen kezelhető, a 2D és 3D nézet közti váltások sem bonyolultak.

Míg a felhasználó navigálása folyik a végcélhoz, a TripAdvisor POI (Points of Interest - Érdekes Pontok/Helyek) adatbázisa biztosítja, hogy ne maradjunk le egyetlen fontos, vagy érdekes köztes látnivalóról, hasznos helyről, pontról. Hotelek, éttermek, benzinkutak, és még rengeteg minden - nemzetközi felhasználók ajánlásával, megjelölésével, a TripAdvisor adatbázisán alapulva.

A szolgáltatást folyamatosan fejlesztik: már készül a valós idejű forgalom-megfigyelés, mely tartalmaz minden olyan hasznos úti információt, amire egy autósnak szüksége lehet, továbbá a fixen telepített traffipaxok poziciójáról is tájékoztató figyelmeztetést küld.

Jelenleg elérhető térképek:Egyesült Királyság és Ír Köztársaság, Törökország, Benelux Államok, Ausztria , Németország, Liechtenstein, Svájc, Kelet-Európa (Albánia, Ausztria, Belorusszia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Magyarország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldávia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna), Franciaország, Görögország, Andorra, Spanyolország, Gibraltár, Portugália, Olaszország, Málta, Lengyelország, Oroszország, Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Hong Kong, Makaó, Brunei, Tajvan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.