Mit kattintgatsz össze-vissza fiam?!

Koldust csináltak családjukból az internetező gyerekek

Az európai felhasználók 13 százaléka veszített már el pénzt vagy fontos adatot a gyerekek online aktivitása miatt. Amellett, hogy a gyerekek fokozott kiberfenyegettségnek vannak kitéve, ők maguk is okozhatnak problémákat a szüleiknek.

2014.10.08 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos Witthaya Phonsawat

Habár ez a százalék nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a válaszadók 47 százaléka azt gondolja, hogy a gyermekei keveset tudnak a számítástechnikáról, és 28 százalékuk pedig azt, hogy a kiberveszélyekről szinte semmit sem tudnak. A tudatosság ilyen mértékű hiánya kockázatot jelent a szülők számára, akik megengedik a gyermekeiknek, hogy okostelefonjukat vagy más eszközüket használják.

A válaszadók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előfordult már, hogy a gyermeke véletlenül fontos tartalmat törölt a készülékéről, míg a válaszadók 10 százaléka találkozott már nem várt online számlaértesítőkkel, amikor a kicsik online voltak. Mindent összevetve, minden tizedik megkérdezett szülő bevallotta, hogy megesett már, hogy veszített el pénzt vagy fontos adatot a csemeték online tevékenysége miatt, állapította meg a Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése.

Mindezek ellenére, csupán a szülők egyharmada van felkészülve az ilyen veszélyekre: mindössze 32 százalékuk aggódik amiatt, hogy a gyermeke szülői engedély nélkül költekezne online, és alig 29 százalékuk nyilatkozot úgy, hogy nyugtalanítja, hogy bizalmas információkat osztanának meg a világhálón. Ugyanakkor a szülők a legkülönbözőbb módszereket vetik be, hogy elkerüljék a bajokat és megóvják a kicsiket az online veszélyektől.

Például, 34 százalékuk személyesen ellenőrzi, hogy hogyan használja a gyerek az eszközöket, és 13 százalékuk igényelte az internetszolgáltatójától bizonyos oldalak letiltását. Emellett a szülők 37 százaléka rendszeresen emlékezteti a gyermekét az interneten leselkedő veszélyforrásokra, míg 15 százalékuk döntött úgy, hogy barátja lesz a gyerekének a közösségi portálokon. Jelentős, hogy csak a szülők 24 százaléka használ olyan szoftvert, amellyel korlátozhatja gyermeke online aktivitását, holott ez a kényelmes funkció számos biztonsági megoldásban megtalálható.

"Amikor a szülők arra gondolnak, hogy a gyermekek mennyi időt töltenek a világhálón, akkor az első számú aggodalmuk, hogy megvédjék őket a nem kívánt tartalmaktól. Azonban egy másik tényezőt sem szabadna elfelejteniük, mégpedig azt, hogy a gyermekek is könnyen válhatnak a veszélyek okozójává. A Parental Control alkalmazása nem jelenti azt, hogy nem bízunk a gyermekeinkben, ez csak egy érthető elővigyázatosság, amellyel többet közt megóvhatjuk a készülékünket, és a rajta lévő adatokat. Érdekesmód, ez fordítva is működik: idősebb gyerekek is segíthetik idős szüleiket ezekkel a szoftverekkel, akik keveset tudnak a kiberveszélyekről."- mondta Konstantin Ignatev, a Kaspersky Lab webtartalom elemző csoportjának menedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.