Windows-os persze még rosszabb a helyzet

Már Mac-en sem vagyunk biztonságban

Tudta, hogy egy aktív internetező évente legalább 10-szer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén?

2014.10.03 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Stuart Miles

A Kaspersky Lab szakértői kiszámolták annak az esélyét, hogy egy rosszindulatú program utat talál egy Mac OS X-et futtató eszközre. Augusztusban egy malware-rel való nem kívánt találkozás valószínűsége 3 százalék volt. Ez alacsonynak mondható, összehasonlítva a Windowst használók 21 százalékos fertőzési kockázatával. Ha azonban ezt az arányt a potenciális incidensek számává konvertáljuk át, a probléma már nem olyan jelentéktelen: a Kaspersky Security Network adatai szerint egy aktív internetező évente legalább 10-szer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén.

2014 első 8 hónapjában az IT-biztonsággal foglalkozó cég közel 1000 egyedi támadást észlelt Mac-es eszközök ellen. Ezek a támadások 25 fő kategóriába csoportosíthatók. A Kaspersky Lab gyűjteményében 1800 rosszindulatú Mac OS X fájlminta található.

A legismertebb Mac OS X malware-ek közé tartozik a Kaspersky Lab gyűjteményében a Callme backdoor, amely távoli hozzáférést tesz lehetővé a rendszerhez a kiberbűnözők számára. További funkciója, hogy ellopja a tulajdonos kapcsolatait: nagy valószínűséggel belőlük lesznek a későbbi áldozatok. Egy másik backdoor, a Laoshu egy megbízhatósági tanúsítvánnyal ellátott program, szerzői nyilvánvalóan felkészültek az AppStore-on keresztüli terjesztésére. A Laoshu funkciója, hogy percenként készít képernyőfotót az áldozat gépéről. Egy harmadik megemlítendő kémprogram, a Ventir titkos távoli vezérlő funkciókat kínál, és képes a billentyűleütések rögzítésére. A gyűjtemény része még egy iPhone kém, valamint az első fájltitkosító vírus és az első Bitcoint lopó malware az OS X-hez.

"Az elmúlt négy évben a Mac fenyegetettségi helyzete jelentősen megváltozott - az elszigetelt esetektől egészen a Flashback féreg által okozott világméretű járványig, amely 700.000 Mac eszközt fertőzött meg világszerte 2011-ben. Ez volt a fordulópont, melyet követően minden évben százával jelentek meg a Mac-re írt rosszindulatú programok. Ráadásul a Mac OS X volt a fókuszában az újságok címlapjára kerülő The Mask/Careto és Icefog kémkedési kampányoknak" - mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

A Kaspersky Lab adatai szerint az egyesült államokbeli és németországi felhasználók szembesültek messze a legtöbb támadással 2013-14-ben: ezekben az országokban közel 66.000 incidenst észleltek. A listán található következő öt országban - Egyesült Királyság, Kanada, Spanyolország, Olaszország és Ausztrália - csupán 7.700 incidens történt.

Forrás: eugene.kaspersky.com

10 egyszerű tipp, amellyel fokozható a Mac-ünk biztonsága
1.A mindennapi tevékenységekhez készítsünk egy nem adminisztrátori felhasználói fiókot.
2. Használjunk olyan webböngészőt, amely sandbox-ot tartalmaz, és amelynek biztonsági réseit azonnal javítja a fejlesztő.
3. Távolítsuk el a gépről a külön programként futó Flash Player-t.
4. Távolítsuk el a gépről a Java-t.
5. Futtassuk szoftverfrissítést, és azonnal végezzük el a javításokat, amikor a frissítések megjelennek.
6. Használjunk jelszókezelő programot az adathalász támadások kivédésére.
7. Kapcsoljuk ki az IPv6-ot, az AirPort-ot és a Bluetooth-t, amikor nincs rá szükségünk.
8. Titkosítsuk a teljes lemezt.
9. Frissítsük az Adobe Reader legújabb verzióját.
10. Telepítsünk egy megbízható biztonsági megoldást.

További információk a Maces fenyegetésekről Eugene Kaspersky hivatalos blogjának legújabb bejegyzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.