Kaspersky

Egyetlen hét alatt félmillió eurót loptak egy új banki trójai vírussal

A tranzakciós naplók alapján több mint 190 károsultat lehetett azonosítani, többségében olasz és török állampolgárokat.

2014.06.25 10:35MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Egyetlen hét alatt félmillió eurót emelt le egy nagy európai bank ügyfeleinek a számlájáról Kaspersky Lab globális kutató és elemző csoportja által felfedezett új banki trójai kártevő, a Luuuk – jelentette be szerdán Londonban az orosz kiberbiztonsági vállalat.

A támadás első jeleit az idén január 20-án észlelték a szakértők, amikor azonosították a neten az akciót irányító C&C (command and control) szervert. A szerver kezelőpanelja az érintett bank ügyfeleinek bankszámláját célba vevő trójai program használatára utalt.

A tranzakciós naplók alapján több mint 190 károsultat lehetett azonosítani, többségében olasz és török állampolgárokat. Az eltulajdonított összegek 1700 és 39 ezer euró között mozognak. A kampány már legalább egy hete zajlott, amikor a C&C szervert felfedezték. Ezalatt a bűnözők több mint 500 ezer euróval könnyítették meg áldozataik számláját.

Két nappal a szerver felfedezése után a bűnözők eltávolítottak minden bizonyítékot, amivel fel lehetett volna göngyölíteni tevékenységüket. Szakértők szerint azonban valószínűleg csak az informatikai infrastruktúrán módosítottak, magának a Luuuk kampánynak még nincs vége.

„Nem sokkal a C&C szerver észlelése után, felvettük a kapcsolatot az érintett bank biztonsági szolgálatával és a hatóságokkal, akiknek átadtunk minden bizonyítékot, hogy az ügyet mihamarabb kivizsgálhassák.” – mondta Vicente Diaz, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

A Kaspersky Lab szakemberei részt vesznek a folyamatban lévő nyomozásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.