"There's an app for that"

Látásjavítást ígérő okostelefonos alkalmazás

Ha már úgyis szinte minden feladatra okostelefont használunk, miért ne javítanánk vele az emiatt nyilván megromlott látásunkat?

2014.09.30 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos adamr

A Kaliforniai Egyetem sok érdekes kutatásnak adott már otthont; ebben a kreatív közegben bukkant fel az a fejlesztés, melyet idegkutatók egy csapata hozott létre, UltimEyes révén. Ahelyett, hogy magát a szemet fejlesztenék, az agyi működés ismeretére támaszkodva (neuroplaszticitás) javítanak a látásélményen. Mint ismert, az agy sejtjei közötti kapcsolat képlékeny, így viszonylag könnyen változtatható, "edzéssel" erősíthető. Ha ezzel legfejlettebb szervünk vizuális információ feldolgozásáért felelős részét - a vizuális kérget - fejlesztjük, akkor az azt jelenti, hogy képessé válhatunk látásunk javítására a szemhibák invazív beavatkozása nélkül.

Noha a magyar hajlamos túlzásokba esni, ami a tudományokban való részvételünk arányát illeti, de ezúttal megint egy híres magyar híres találmányáról lesz szó - itt az idő "előrántani a kalapból" Gábor Dénest. Az általa megalkotott, angol terminológiában Gabor patches néven jelölt minták tulajdonképpen szürke háttér előtt megjelenített homályos vonalak, melyek képesek aktiválni a vizuális kéregben levő agyi sejtek receptív mezejének tulajdonságait. Tulajdonképpen a foltok nézésével és nehezített felismerésükkel arra ösztönözzük agyunkat, hogy jobban dolgozza fel a vizuális információt. Ez pedig a látás fejlődésével jár együtt.

És hogy mindez nem áltudományos maszlag, azt jól bizonyítják azok a tanulmányok, amik a jelenséget vizsgálták. Ezek egyike során 19 baseball játékost vetettek alá teszteknek, azt tapasztalva, hogy átlagosan 31 százalékkal fejlődött tisztánlátásuk, azaz a tesztek után messzebb láttak tisztán, szemüveg, kontaktlencse vagy bármilyen invazív beavatkozás nélkül. Sőt, többüknek a teszt 30 megoldását követően 20/20-as látása lett, ami többek között lecsökkentette az ütők kiesésének (strike out) számát. Baseballban kevésbé járatosaknak: az ütőnek három lehetősége van eltalálni a felé dobott labdát, harmadik sikertelen próbálkozás után kiesik.

Egy másik, szintén a fenti jelenséget kihasználó app, a GlassesOff azt ígéri, hogy az olvasószemüveg iránti igényt csökkenti használatával. Ezt igazolja az a 30 főn végzett kísérlet, melynek során a presbióp (időskori távollátásban szenvedő) személyek a szokotthoz képest 1,6-szer kisebb távolságból is el tudták olvasni az eléjük rakott szövegeket, olvasószemüveg nélkül. Állításuk szerint a szem egészségi szintje is fejlődött, átlagosan 8,6 évvel (vagyis tényleges korukhoz képest ennyivel "fiatalabbá" vált látószervük).

Sajnos teljes gyógyulást nem ígérhet a módszer, de az agy információfeldolgozási képességének fejlesztésével javulhat az érintettek életminősége. Legalábbis akkor, ha folyamatosan karban tartjuk agyunkat - az ugyanis nem ismert egyelőre, hogy a gyakorlás mennyi ideig tartó eredményt hoz, mennyire tartós.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.