Guck mal

Szemvizsgálat okostelefonnal

Miért mennénk szemészhez, ha ma már bárhol a világon megállapítható, hogy szenvedünk-e valamilyen szembetegségben?

2014.09.23 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Smartvisionlabs.com

Egy new yorki startup fejlesztette ki azt a technológiát, amivel előképzettség nélkül, gyakorlatilag bárki számára észlelhetők a látásban keletkezett hibák. A Smart Vision Labs elsősorban nem is a fejlett világ lakóinak szánja megoldását, hanem a Föld elmaradottabb országaiban élők számára szeretné könnyebbé tenni a diagnosztikát. Ennek némileg ellentmond, hogy az "átlagos" okostelefonok közül az legdrágább modellek egyikén, az Apple iPhone-ján fut a rendszer.

De mielőtt ebbe belemélyednénk: a WHO becslése szerint a világon 246 millió ember szenved valamilyen szembetegségben, ráadásul 90 százalékuk bolygónk szegényebbik részén éli életét. Azaz nemcsak, hogy nem tudják megengedni maguknak egy drága vizsgálat kifizetését, de többnyire nincs is a közelben a szükséges infrastruktúra és szakember.

A probléma megoldásához a Smart Vision két, látószerveink teszteléséhez gyakran használt eszközt épített össze egyetlen, olcsó és hordozható készülékbe. Az autorefraktor nevűvel a rövid/távollátást szokták vizsgálni a szem méretének és formájának felmérésével, míg az aberrometer a fénytörés hibáit állapítják meg. Ezzel az olyan ritkább betegségeket lehet megállapítani, mint a kettős látás.

Általában ezek az eszközök több ezer dollárba kerülnek, de az iPhone-ra rácsíptethető méretű fejlesztés ennél legalább egy nagyságrenddel olcsóbb lesz. Használatával fénykép készíthető a szemekről, melyeket aztán algoritmusok elemeznek ki, megállapítva az esetleges szemhibákat.

Persze ott van a kérdés, hogy mi történik a korrekt diagnosztika után egy szegény, infrastrukturálisan (is) elmaradott régióban a "páciensekkel"...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.