HitchHyper - a fenntarthatóbb közlekedésért

Itt az ingyenes városi stoppoló szolgáltatás!

Forgalmi dugók, légszennyezés, magányos sofőrök, túlzsúfolt utak, egyre hosszabb utazási idő miatti stressz? Itt a vége! Vagy majdnem a vége.

2014.09.27 11:00ma.hu

Elsőként Android platformon érhető el az a mobil alkalmazás, mely valós idejű, a nagyvárosok közlekedésre optimalizált, értékelés-alapú autómegosztó mozgalmat támogat. A tesztidőszak a héten indul, lehet regisztrálni is!

A HitchHyper egy budapesti "cleantech" startup, amelynek alapötlete négy MOME-s formatervező hallgatótól származik, 2013-ból. Az IBM és a Climate-KIC által szervezett "Kötetlen pálya - utak az okos városba" nevű infógrafika pályázata hívta életre a HitchHyper projektet, amely első helyezést ért el az országos versenyen. A csapat az ötlet továbbfejlesztésével megnyerte a Design Terminal "Smart City Lab" pályázatának közlekedési kategóriáját. A rendszer tervezése közben az alkotók folyamatosan konzultáltak urbanisztikai szakemberekkel, alkalmazásfejlesztőkkel és a BKK személyzetével, így a közösen kidolgozott terv belesimul a nagyvárosi közlekedés ritmusába, illetve a Budapesti közlekedési szabályozásba is.

Az innovatív mobil alkalmazás egy városi autómegosztó rendszer, ami a sofőrök és gyalogosok valós idejű összekötésével növelné az autók kihasználtságát, optimalizálva ezzel a nagyvárosi és elővárosi közlekedést. Nagyban különbözik a korábban már megismert telekocsi koncepciójától, hiszen a GPS-alapú rendszer elsősorban a rövid utakra használható, valós idejű reakciókon alapszik, így az eddigi több napos egyeztetést pár perces várakozás váltja fel egy-egy út lebonyolítása előtt.

Az applikáció használata mind gyalogosként, mind pedig autósként egyszerű. Gyalogosként miután elindítottuk az applikációt, az okostelefonba épített GPS érzékeli a helyzetünket. Ezután megadjuk az úticélt, ami alapján kapunk egy optimális útvonalat. Autósként az alkalmazás indítását követően szintén elkészül az útvonalunk. A leendő utasok így azonnal látják, kik tudnák elvinni őket egy szakaszon és küldhetnek nekik egy felkérést. Az utazás végével a felhasználók értékelik egymást, majd kijelentkeznek. A HitchHyper biztonságos, mert minden felhasználó regisztrál, saját mobilszámot és rendszámot kell megadnia, a fals adatközlést a rendszer kiszűri és a személyt azonnal kizárják. Fontos megjegyezni, hogy a Hitchhyper nem egy alternatív taxi szolgáltatás, az utasok az autós útvonalán haladnak, csak addig utaznak együtt, amíg ez egyik félnek sem okoz jelentős kitérőt az eredeti célhoz képest. A projekt fő célja a város élhetőségének javítása és a környezeti terhelés csökkentése, ezért nincs is pénzforgalom az autósok és a stopposok között.

A HitchHyper tesztidőszaka a héten indul, így akik már most szeretnék a kipróbálni az élménystoppolást, a következő email címen előregisztrálhatnak:

bennevagyok@hitchhyper.com

Maga az applikáció 2014. szeptember 28-tól már ingyenesen letölthető az Androidos közönség számára a Google Play áruházból. Az tesztidőszak eredményeinek bemutatására 2014. október 7-én a Design Héten kerül sor, amely fontos mérföldkő lesz a HitchHyper jövőbeli fejlesztésre nézve.

A HitchHyper inkubációját a MyCo Incubation végzi és szorosan együttműködik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösséggel, a Climate-KIC-kel. A projekt sikerét mutatja, hogy a HitchHyper képviseli Magyarországot a 2014. októberében megrendezésre kerülő Innovation Festival-on Valenciában, mint a legjobb magyar cleantech startup.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.