Másodpercenként 25 ezer felvétel

A kamera, ami "megállítja" az időt

Képzeljen el egy masinát, ami, miközben pislogott egyet, már 7500(!) képkockányi videofelvételt készített!

2014.09.29 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Másodpercenként 25.600 felvétel készítésére képes 1 megapixeles felbontás mellett a Phantom v2511, ami ugyan nem a legimpozánsabb ezen a téren (az MIT 2011-ben 1 billió per másodperces eszközével nem veszi fel a versenyt), de még mindig megdöbbentő számot jelent. Utóbbi teljesítményre nincs is nagyon szükség, ha csak nem a fény haladását szeretnénk rögzíteni.

Természetesen ennek a lassúságnak meg van az ára: másodpercenként közel 40 GB-nyi adatot kell rögzítenie a Vision Research által kifejlesztett eszköznek, hogy tartani tudja a 25 ezres felvételi tempót. A készülékkel viszont már gyerekjáték megfigyelni a nagy sebességgel mozgó tárgyakat - például a vöröstorkú kolibrit. A kicsiny madár másodpercenként 70-et ver szárnyával; ennek a tempónak a felfogására az emberi szem nem képes, de a lassított felvételt készítő kamerák igen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.