Ezért kell fényvédőt használni

UV-kamera sokkolta a járókelőket: "Ilyennek lát téged a Nap"

Először mindenki mosolyogva nézett bele a kamerába, de a következő pillanatban kivétel nélkül mindenki elszörnyedt és rémülten fordult el: feltárultak az arc rejtett hibái, amiket a napfény okozott.

2014.08.16 09:09ma.hu
Fotó: YouTube

Ha valaki úgy gondolja, a fényvédő krémek használata csak valami felesleges üzleti fogás, és különben is tökéletes a bőre, nem árthat neki a napfény, annak ettől a videótól biztosan meg fog változni a véleménye - de legalábbis elgondolkozik azon, hogy nem kellene-e változtatni a hozzáállásán. Thomas Leveritt amerikai rendező egy UV-szűrővel felszerelt kamerát állított fel az utcán, és az arra sétáló járókelőket kérte meg, nézzenek bele az optikába. A különleges kamera könyörületet nem ismerve mutatta meg az egyébként látszólag hibátlan arcbőrű embereknek azokat a rejtett bőrelváltozásokat, amelyek az évek során a napfény hatása miatt alakultak ki.

A kísérletben részt vevőket szemmel láthatóan sokkolta az eredmény, elszörnyedtek, ahogy meglátták az egyelőre még láthatatlan szeplőket, és más foltok is felszínre kerültek, amik ugyancsak a bőr öregedését jelezték. "Mindannyian hibátlan bőrrel születünk, de az különböző tempóban öregszik" - olvasható a felirat a videón. És valóban: a kisbabák és gyermekek bőre még egyáltalán nem változik, amikor az UV-fény alá állnak, és persze voltak olyan szerencsések, akikre szintén kevésbé hatott a Nap káros sugárzása. A többségnek azonban valóban szüksége van arra, hogy védje a bőrét az idő előtti öregedéstől.

A legmókásabb része a kísérletnek az volt, amikor a rendező megkérte az alanyokat, hogy kenjék be az arcukat fényvédő krémmel: jól látható, hogy az ultraibolya sugarak azon a rétegen nem tudtak áthatolni, fekete cipőpasztaként terült el az arcon a szabad szemmel láthatatlan vékony réteg, és ugyanezt a szűrőhatást hozták a megfelelő bevonatú szemüvegek. A tanulság egyértelmű: még ha nem is hisszük, mert nem látjuk, hogy a Nap mekkora károkat okoz a bőrünkön, akkor is mindig használjunk fényvédő krémet, amikor fedetlen bőrrel az utcára lépünk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.