Nem mindegy milyen szemellenzőt választunk

Napszemüvegek UV-tesztje

Ha épp nem rossz az idő, és a felhők is eltűnnek, nem csupán a minik kerülhetnek elő, hanem bizony a napszemüvegek is. Ám a bő választékból nem mindegy milyet választunk.

2010.06.17 15:16MTI

A napszemüvegek UV-szűrő képességéről olvashatnak az érdeklődők a Teszt Plussz Magazin legutóbbi számában. A magazin huszonnégy, különböző helyen vásárolt, különböző értékű és márkájú, gyerek-, férfi- és női modellt vizsgált meg. 

Ennek eredményei mellett az érdeklődők szemész szakorvos és látszerészmester tanácsait is olvashatják - közölte a fogyasztóvédelmi lap az MTI-vel.
 
Az alig kétezer forintostól a százhúszezer forintos, csúcsmodellnek számító napszemüveget magában foglaló teszt eredménye megnyugtató képet fest: egyetlen kivételtől eltekintve valamennyi tesztelt darab teljes mértékű UV-szűréssel rendelkezett. 

Ha valaki tehát nem akar, vagy nem tud nagyobb összeget áldozni egy márkásabb napszemüvegre, UV-szűrés tekintetében bátran vásárolhat. 

Az egyetlen "selejtes" ugyanis a piacon talált Chanel feliratú volt. Az utóbbi években drasztikus mértékben megnőtt az UV-sugárzás okozta szembetegségek gyakorisága, szembetűnő mértékű ez a fiatalabb korosztályok esetében. 

Enyhébb esetekben gyulladásos tünetek léphetnek fel, tartós és fokozott sugárzás következménye lehet például a szürkehályog, vagy akár a látásélesség tartós csökkenése is. A szülők nem ügyelnek kellőképpen a gyermekek szemének védelmére, pedig a kánikulai napokon a strandon vagy a szabadban tartózkodó, játszadozó gyermekek fokozott védelmet igényelnének. 

A napszemüveg kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen tevékenységhez keresünk védelmet: vízisportokhoz, hegymászáshoz polárszűrővel kombinált, nagyobb fényszűréssel rendelkező napszemüveget válasszunk, de ez utóbbi érték a 90 százalékot ne haladja meg.
 
Autóvezetésnél, sportolás közben előnyösek a kontrasztfokozó, a látásélességet növelő, sárga vagy barna színezésű lencsék. A káros sugárzás jelentős hányada szórt fényként, sok esetben periférikusan éri el a szemet. 

A napszemüveg viselése mellett is veszélynek vagyunk kitéve, amennyiben nem megfelelő méretű, azaz nem a fejhez illeszkedő, nem az arc formájának megfelelő modellt vásárolunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.