Inkább spórolnak, de a gyerek menjen táborba

Közeledik a vakáció - nyaralás nyelvtanulással, színjátszással, kavicsgyűjtéssel

Június 15-én több mint 1,4 millió diák számára ér véget a 2009/2010-es tanév, és megkezdődik a két és fél hónapos szünidő.

2010.06.06 16:28MTI

Számtalan tábor, színes programok ígérnek kikapcsolódást.

A szülőktől a tavalyinál nagyobb anyagi áldozatot kíván, hogy gyermeküket táborba küldjék. Elek Ányos, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) szóvivője az MTI-nek elmondta: a gazdasági válság miatt a szülők inkább más területekről vonnak el pénzt a családi költségvetésből, de gyermekeiket elküldik táborba.

Átlagosan 3500-8500 forintba kerül naponta a táboroztatás a szülőknek, a drágábbak bentlakásosak, és leginkább a nyelvi táborok tartoznak közéjük. A szervezők hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek legalább 40-50 órát eltöltsenek turnusonként a foglalkozásokon, a tananyagot pedig fel tudják használni a következő tanévben.

A TOE mintegy 150 táborban szervez programot országszerte. Az igazán jó táborokba a diákok visszajárnak, évről évre mintegy tízezren nyaralnak náluk. Honlapjukon lehet regisztrálni, és a TOE munkatársai rövid időn belül felkeresik az érdeklődőket.

A TOE szóvivője kiemelte: A Miénk Itt A Tábor Alapítvány keretében saját táborokat is üzemeltetnek tizennyolc éve. A diákok egyszerre szórakozhatnak és tanulhatnak; naponta hat óra gyakorlatorientált oktatást tartanak a táborokban, a cél, hogy "használható tudást adjanak".

Kínálatukban szerepel nyelvi, média-, színész- és informatikatábor is. Szerveznek turnusokat angol, német és magyar nyelvből, utóbbiakat magyar származásúaknak és külföldön élő magyaroknak. A résztvevők az oktatás után közös szórakoztató programokban vesznek részt. A táborhely az idén Balatonalmádiban, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban lesz, ahol van teniszpálya, lábteniszpálya, focipálya és tornaterem is.

Minden táborozónak nyitnak egy külön digitális malacperselyt, úgynevezett DigiPiget, amelyben pénzt helyezhetnek el a szülők. A DigiPigbe bármikor lehet pénzt betenni, illetve kivenni belőle, így a gyerekeknek nem kell készpénzt tartaniuk maguknál. A TOE ezenkívül híres színészek meghívásával "csepűrágó tábort" is szervez, amelynek az Összpróba elnevezést adták.

Ez az egyik legkeresettebb programjuk - mondta Elek Ányos. Kézművestáborok is lesznek Esztergomban, egyebek mellett kavicsokat gyűjtenek és munkálnak meg, memóriajátékokat készítenek kőből és fából. A hagyományőrző táborukat a Felvidéken is megszervezik, a diákokat parasztházaknál helyezik el. A Diákújságíró Egyesület táborára is lehet jelentkezni rajtuk keresztül, már harmincadszor.

A szervezők szerint a kommunikációs és média szaktáborban a jelentkezők kipróbálhatják magukat újságíróként, rádiósként, tévésként vagy fotóriporterként a valós médiavilágot hűen utánzó környezetben, profi szakemberek és eszközök segítségével.

Törvény nem szabályozza a táboroztatást; előírás viszont, hogy a szállásadónak legyen engedélye; az ÁNTSZ-nél be kell jelenteni a táboroztatást, és 300 fő felett kötelező tábori orvost alkalmazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.