No brain, no gain

Csökkenti a szürkeállományt a sok digitális eszköz

Nem tesz jót az emberi agynak, ha egyszerre több irányba kell figyelnie.

2014.09.29 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Nem most vizsgálják először a nagyfokú figyelemmegosztás és az agy kognitív képességei közötti viszonyt, például egy régebbi kutatás megállapította, hogy azok, akik gyakran "multitaskolnak" digitális eszközeik kijelzői között, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra. A legújabb kutatás a párhuzamos médiafogyasztás idegi feldolgozásra gyakorolt hatását firtatta: a Londoni Egyetem két szakembere, Kep Kee Loh és Ryota Kanai csak visszaigazolni tudta a feltételezést, miszerint kapcsolat van az agy struktúrája és a több kijelzőre való figyelés képessége között.

75, átlagosan 25 éves felnőtt bevonásával végezték a kísérletet, melynek során tíz különböző médiatípussal álltak a páciensek elé. Nyomtatott sajtó, televízió, számítógépes videó, zene, telefonos hanghívás, azonnali üzenetküldés, SMS-ezés, e-mailezés, webezés és más, számítógépes alkalmazások használatának tették ki az alanyokat. Mindeközben agyukat mágneses képalkotó eljárással (fMRI) vizsgálták, aminek következtében kiderülhetett, hogy akik több médiaeszközt használtak egyszerre, azoknál kimutathatóan kisebb volt a szürkeállomány sűrűsége az anterior cinguláris kéregben. Ez a terület felel az agyban a kognitív válaszokért és az érzelmi funkciókért.

"A média-multitasking egyre szélesebb körben terjed napjainkban, ezzel párhuzamosan folyamatosan nő az aggodalom kognitív és társas-érzelmi kapcsolatunkra gyakorolt hatása miatt. Tanulmányunk először állapította meg a párhuzamos médiafogyasztás és az agystruktúra közötti kapcsolat létét" - nyilatkozta Loh.

Az ok-okozati összefüggés mindazonáltal még nem tisztázott. A kutatók nem tudtak arra választ adni, hogy melyik jelenség indukálja a másikat; ehhez hosszú távú kutatásra van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.