Közelebb hozni

Két magyar startup is nyert a rangos nemzetközi versenyen

Egyenként másfélmillió forintnyi eurót, és egyhónapos berlini akcelerátor programban való részvételt nyert két magyar startup. A támogatással közelebb kerülhet a társadalmilag fontos ügyet szolgáló két hazai közösségi vállalkozó ötletének megvalósulása.

2014.08.25 12:06ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A DailyOne egyfajta Kickstarter-t hozna létre a non-profit szervezetek számára - írja az SAP hírlevelében.

Olyan közösségi adománygyűjtő mobil applikációt terveztek, melyben az alapítványok megjeleníthetik ügyeiket, rövid leírással, képekkel, célösszeggel bemutatva azokat. A felhasználók pedig naponta száz forinttal segíthetik az ügyek megvalósítását, és nyomon is követhetik ezek lépéseit az okostelefonjukon, teljes transzparencia mellett. A Berlinben, szeptemberben induló mentorálási programról ezen az oldalon osztja majd meg tapasztalatait Perényi András, a startup vezetője.

A Learndom az alsó tagozatos matematika oktatásban kíván alternatívát nyújtani. Az ötletgazda, Lajtha Balázs saját lányánál figyelte meg, mennyivel hatékonyabb a tanulás, ha azt a játékok mechanizmusával ötvözik. A startup szerepjátékot fejleszt, ahol a fiatal hősök -a nehezebb feladatoknál akár összefogva- feladatokat oldanak meg a matematika világában.

A Social Impact Start által szervezett, az SAP támogatásával megvalósult versenyen az olyan korai állapotban lévő közösségi vállalkozások ötleteit várták, amelyek szociális, társadalmi problémákat oldanának meg. Az ötleteknél főként a kreativitást, a fenntarthatóságot, a várható hatást vizsgálták.

Az eredetileg német induló vállalkozások számára nyitott versenyen már számos startup kapott támogatást, melynek köszönhetően több hasonló ötlet valósult meg. Ilyen például a városnéző túrák szervezése korábbi hajléktalanok vezetésével, vagy olyan focis közösségi oldal létrehozása, amelynek segítségével a legközelebbi grundfoci meccshez lehet csatlakozni.

A versenyt idén hirdették meg Közép-Európa számára elsőként, és hirdettek is győztest minden résztvevő országban, Magyarország esetében kettőt is. A szervezők később döntenek egy esetleges jövő évi, újabb kiírásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.