Nemzetbiztonsági okokból

Nem kaphatnak több iPad-et a kínai állami hivatalnokok

Nemzetbiztonsági kockázatok miatt az amerikai Apple tíz terméke tiltólistára került a kínai állami hivatalok közbeszerzési listáján.

2014.08.07 09:06MTI
Fotó: Wikipédia

A termékek között az óriáscég tábla- és számítógépei, szerepelnek - számol be a sina.com az esetről a hírt elsőként megszellőztető Bloomberg hírügynökség forrásaira hivatkozva.

A tiltás a tartományi és alacsonyabb szintű állami hivatalokra is vonatkozik. A cég Kínában rendkívül népszerű telefonjáról, az iPhone-ról júniusban a központi televízió azt állította, hogy helymeghatározó funkciója érzékeny statisztikák, államtitkok kiszivárogtatásának eszközeként használható.

Az állami pénzből vásárolható készülékek listáját rendszeresen frissíti a nemzeti fejlesztési és reformbizottság a pénzügyminisztériummal együttműködve, az Apple termékek a júniusi listán még szerepeltek. Májusban a Microsoft Windows 8-as operációs rendszerét minősítették nemzetbiztonsági kockázatnak az állami számítógépeken, s a céget kizárták az energiatakarékos számítógépek beszerzéséből is.

A vállalatot versenyellenes piaci gyakorlat vádjával vizsgálják a hatóságok. Szintén nyáron nagy külföldi technológiai cégek, a Symantec és a Kaspersky vírusirtó szoftvereire jelentettek be tilalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.