Csalódtak a aukció szervezői

Túl sokat kértek érte: eladatlan maradt az első mikrochip

Eladatlan maradt a mikrochip egy első, 1958-ban készített kezdetleges prototípusa egy csütörtöki New York-i árverésen, pedig az aukció szervezői arra számítottak, hogy akár kétmillió dollárt (450 millió forintot) is megadnak Jack Kilby találmányáért, amelyért 2000-ben Nobel-díjjal ismerték el a fizikust.

2014.06.20 18:40MTI

Szakértők szerint az árverés szervezői irreálisan magas, egymillió dolláros minimális árat szabtak. A legtöbbet ajánló licitáló 850 ezer dollárt kínált a szerkezetért, ezen az áron azonban nem adták el a korszakalkotó találmányt a Christie's árverésén.

Az integrált áramkör 1958-ban készült prototípusát Jack Kilby amerikai fizikus alkotta meg. Az 50x50 milliméteres félvezetőlapka egy germániumlapocskából és üveglemezkékre erősített kábelekből áll.

Bár más mérnökök is dolgoztak hasonló technológián, Jack Kilbyt (1923-2005) tartják a kulcsfontosságú informatikai találmány atyjának. A fizikus a Texas Instrumentsnél dolgozva fejlesztette ki az integrált áramkört, amelyet később szabadalmaztatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.