Nem kamu

Hogyan szúrjuk ki a hamis antimalware appokat?

Biztonsági szakemberek egy ideje már hangsúlyozzák, hogy a mobil eszközökre írt malware-ek számában növekedés tapasztalható.

2014.05.23 03:24ma.hu
Forrás: Freedigitalphotos/Michal Marcol

Ennek hatására a fogyasztók persze aggódni kezdenek, és biztonságuk érdekében antimalware alkalmazásokat keresnek az app boltokban telefonjukra. Sajnos azonban még ez is kockázatos lépés lehet, mivel a hamis antimalware-programok is egyre gyakoribbak, ám ezek kiszűrése sem lehetetlen - írja a no kamu blog a guardianlv.com-ra hivatkozva.

Áprilisban a Virus Shield nevű appról derült ki, hogy hamis, a múlt héten pedig a Kaspersky Labs adott ki figyelmeztetést több, a cég nevét felhasználó rosszindulatú app ellen, amelyek elérhetőek voltak a Windows Phone és a Google Play boltjaiban is. A Virus Shield „sikere” után nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők szükségét érzik a hamis app másolásának. Az átverések sikeresek, mivel a felhasználók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy mit töltenek le telefonjaikra. Az app boltok biztonsági mechanizmusai pedig nehezen tudnak lépést tartani a bűnözőkkel.

Jogos a kérdés, hogy a fogyasztók mit tehetnek saját maguk és eszközeik védelmében a széles körben elterjedő rosszindulatú programok és hamis antivírus- és antimalware-appokkal szemben. Az első dolog, amit érdemes észben tartani, hogy a hamis appok inkább a nem hivatalos oldalakon jelennek meg: ez különösen az Androidos alkalmazások esetében igaz. Vannak azonban merészebb appok is, amelyek beszivárognak a hivatalos app-boltokba, és hosszabb ideig megússzák a felfedezést. Mivel egyetlen oldal sem 100 százalékosan biztonságos, a Kaspersky az alábbi hasznos tanácsokat adja a fogyasztóknak:

Mindig ellenőrizzük az alkalmazás oldalát. Tegyünk fel olyan kérdéseket magunknak, hogy hivatalosnak néz ki az oldal, elég jó minőségűek/nagy felbontásúak az ott szereplő képek, eléggé részletes a termékleírás, helyesen van feltüntetve a termék és a forgalmazó cég neve. Továbbá érdemes odafigyelni a helyesírási hibákra is.

Hasznos lehet a cég honlapját is megtekinteni, mivel itt általában szerepel az általuk forgalmazott appokkal kapcsolatban vásárlás lehetőség. Érdemes a kapcsolat-felvételi adatokat, illetve a honlap tartalmáért felelősként megjelölt személyek azonosíthatóságát is ellenőrizni.

Amennyiben a vásárlás már megtörtént, és később kiderül, hogy az alkalmazás hamis volt, fontos hogy azonnal felvegyük a kapcsolatot az app bolttal, hogy panaszt tegyünk, illetve pénzvisszatérítést kérjünk.

A józan ész és az óvatosság kulcsfontosságúak ahhoz, hogy ne váljon belőlünk áldozat, amíg az app boltok nem találják meg a módját a rosszindulatú alkalmazások kiszűrésének, mielőtt azok kikerülnének az elérhető termékek közé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.