14ymedio.com

Alig indult el, már blokkolták is a független kubai hírportált

A szigetország legismertebb bloggerének reményei szerint a 14ymedio.com alkalmas lehet arra, hogy a kormány információk feletti egyeduralmát megtörje.

2014.05.21 18:27MTI

Megkezdte működését szerdán Kuba első olyan független hírportálja, amely az oldal alapítójának - a szigetország legismertebb bloggerének - reményei szerint alkalmas lehet arra, hogy a kormány információk feletti egyeduralmát megtörje. A 14ymedio.com című digitális napilap helyi idő szerint reggel 8 órakor indult, nem sokkal később azonban már blokkolták is az oldalt.

Ez egy olyan felület, amely a nemzeti valóságról való tájékoztatás céljából "belülről mesél Kubáról", egy olyan médium, amely remélhetőleg segíteni és támogatni fogja azt a szükséges átmenetet, amely hazánkban végbe fog menni" - magyarázta a portált megálmodó Yoani Sánchez az Y-generáció (Generación Y) című internetes naplójában, az oldal indulását beharangozó üzenetében.

Miután a honlapot feltörték, a kubai látogatókat egy Sánchezt bíráló írásokat tartalmazó portálra irányították át. Külföldről zavartalan maradt a weboldalhoz való hozzáférés.

Az új kubai honlapon - amelynek címe az alapítás évéből és a média szóból tevődik össze - a közép-amerikai országgal kapcsolatos riportokat, interjúkat, aktuális híreket, de még szépség- és hajápolási tippeket is lehet olvasni. A legelső tartalmak között találni egyebek mellett egy őrizetbe vett, másként gondolkodó íróval készült interjút, egy cikket a labdarúgás állítólagos hatósági háttérbe szorításáról a baseball javára, és szerepel az oldalon a legfontosabb ételek árindexe is.

Sánchez és férje, Reinaldo Escobar elmondta: velük együtt egy 9 fős csapat dolgozik azon, hogy az oldal naprakész információkkal szolgáljon, továbbá heti rendszerességgel tervezik PDF-formátumban egy újság összeállítását, amely nem a kormány támadására, hanem kizárólag arra hivatott, hogy a kubaiak számára lehetővé váljon az alapvető tájékozódás. Escobar, mint az orgánum leendő főszerkesztője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: ennek a hetilapnak a jogi problémák elkerülése érdekében nem lesz papír változata, a lapkiadás ugyanis nem szerepel a vállalkozóknak engedélyezett üzleti tevékenységek listáján.

A kormány hivatalosan nem foglalt állást Sánchez tervével kapcsolatban, igaz, minden másként gondolkodóról azt tartja, hogy Washington által fizetett zsoldos, aki zavart akar kelteni.

Sánchez a kubai kommunista vetetést élesen bíráló blogjával tett szert világhírnévre: internetes naplójáért egy sor nemzetközi elismerésben részesült. A Twitter közösségi oldalon több mint 600 ezer követője van, de hazájában kevésbé ismert, mivel Kubában drága és gyakorlatilag csak néhány helyen lehetséges a világhálóhoz való hozzáférés. Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó kubaiak elmondták: az otthoni internet hiánya miatt nem valószínű, hogy olvasni fogják az új oldalt.

A karibi szigetországban a világhálóra elsősorban a kormányzati internetközpontokból és a szállodákból lehet rácsatlakozni, ennek költsége azonban igen magas, óránként 4,5 dollár (több mint ezer forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.