Lemásolták a teljes arculatot

Vigyázzon, milyen vírusvédelmet telepít!

Egyre több ál-antivírus program szállja meg a mobil alkalmazásboltokat.

2014.05.20 16:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Kaspersky Lab nemrégiben két ilyen programot azonosított, amelyek a vállalat különböző biztonságvédelmi megoldásait utánozták két különböző app áruházban is.

Az első hamis applikációt a Windows Phone Store-ban fedezték fel, amely már önmagában is szokatlan volt, mert a csalók szívesebben célozzák az androidosok felületét, a Google Play-t, köszönhetően a platform népszerűségének. Az alkalmazás Kaspersky Mobile néven volt elérhető, amely azért is érdekes, mert az orosz kiberbiztonsági cégnek sosem volt ilyen elnevezésű biztonsági megoldása, de a csalók az eleve félrevezető elnevezéssel és arculattal egyszerűen megtévesztették és megkárosították a felhasználókat.

A második hamis applikáció a Kaspersky Anti-Virus 2014 elnevezést kapta, amelyet a kutatók a Google Play áruházban azonosítottak. Természetesen a cégnek ilyen névvel sincs mobilbiztonsági megoldása. Az ál-antivírus készítői egyszerűen lemásolták a vállalat Kaspersky Internet Security for Android megoldásának teljes arculatát. Azonban az applikáció megvásárlása után a felhasználó egy "üres" alkalmazást kapott, hiszen az app semmilyen funkcionalitással sem bírt.

"A hamis antivírus megoldások története a Virus Shield megjelenésével kezdődött. Most azt látjuk, hogy a korábban sikeres átverés számos klónt produkál. A csalók, akik a felhasználók figyelmetlenségét kihasználva akarnak pénzhez jutni, sok esetben teljesen lemásolják egy adott biztonsági megoldás felületét. Azonban a klón semmi esetben sem tartalmaz valós és eredeti funkciókat. Nem tartom kizártnak, hogy egyre több és több ilyen hamis applikációval fogunk találkozni még a jövőben" - kommentálta az ügyet Roman Unuchek, a Kaspersky Lab vezető vírus elemzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.