McAfee LiveSafe

Ha PC-re és mobiltelefonra is kell vírusvédelem

Mindent egyben: mobil és asztali eszközökre komplett védelmet kínál a McAfee terméke. Kipróbáltuk.

2014.04.03 14:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az ésszerű keretek között gyakorlatilag korlátlan mennyiségű eszközre lehet feltelepíteni a McAfee LiveSafe alkalmazását - ez már alapból pozitív, hiszen napjainkban lassan mindenkit elárasztanak az elektronikai készülékek. Tabletek, okostelefonok, laptopok és asztali PC-k; a gyártó szoftvere a teljes palettát átfogja. Az alig 5 perc alatt telepíthető LiveSafe rendszerújraindítás nélkül vehető használatba, ráadásul rögtön rendszerellenőrzést is végrehajt, hogy garantálja a tiszta PC-re való installálást.

Ma már nem nagyon lehet (túl)bonyolított szoftvereket eladni, különösen nem az otthoni felhasználóknak. Amennyire csak lehet, egyszerűsíteni kell, elsősorban a kezelőfelületet. Ezt az akadályt sikeresen vette a McAfee védelmi szoftvere, hiszen megnyitva egy hatalmas értesítősáv fogadja a felhasználót, ami, ha minden rendben van, zöld színnel jelzi: nem is kell tovább tájékozódni, foglalkozhatunk más dolgainkkal. Természetesen, ha pirosan világít, akkor érdemes áttekinteni, milyen (hiba)jelenséget talált a program. Emellett négy fő eleme van az alkalmazásnak, a vírus és kémprogram védelem, a web és e-mailvédelem, a frissítések az előfizetés. Utóbbi alatt nézhetjük meg, meddig érvényes még a védelem.

Az egyszerűség mellett a gyorsaság is kulcsfontosságú; ezért a LiveSafe nem csak teljes, hanem gyors és testreszabott víruskeresésre is képes, ahogy valósidejű és ütemezett, későbbi időpontban bekövetkező ellenőrzésre is. Beépített tűzfala meg tudja fogni a nem kívánt adatforgalmat, antispam szűrője pedig a nem kívánt e-mailekkel bánik el. Érdekesség a SiteAdvisor névre keresztelt böngészőplugin, amivel webezés közben kaphatunk tájékoztatást arról, vajon biztonságos-e éppen az adott weboldal.

Adataink védelméről gondoskodik a biztonságos törlés, melynek használatával biztosak lehetünk arról, hogy a letörölt információ valóban eltűnik a merevlemezről. Körülnézhetünk általa a hálózaton is, vagy akár a PC rendszerleíró adatbázisát, ideiglenes internetes állományait és régi Active X vezérlőit is kitakaríthatjuk. Persze csak ésszel.

Mit tud még?
Arra nem volt módunk, hogy több védelmi megoldással összehasonlítsuk, így az internetet hívtuk segítségül. A neves és független AV-TEST megállapításai szerint - amely, noha magát a LiveSafe-et még nem tesztelte, de a McAfee Internet Security-t igen, és a kettő ugyanazt a motort használja - a 110 nulladik napi e-mailes fenyegetések 98 százalékát képes volt kiszűrni. Ez ugyan nem hibátlan teljesítmény, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy az iparági átlag ezen a téren 94 százalék. Még jobb eredményt mutatott fel az elmúlt négy hétben felfedezett malware-ek felismerését illetően: a 19.604 minta mindegyikét beazonosította, 100 százalékos teljesítményt nyújtva ezen a téren.

Minden kisgyerekes családban felmerül előbb-utóbb a kérdés: mikortól használhat magától, fizikai szülői felügyelet nélkül számítógépet a csemete. A mostani 30-as generációnak még nem voltak ilyen gondjai gyerekkorában, hiszen akkor internet még csak a "hanyatló Nyugaton" létezett. Napjainkban azonban számos online veszélynek vannak kitéve sarjaink, így, ha nem akarunk a teljes elzárás mellett dönteni - ami nem is célszerű -, érdemes valamilyen digitális szülői felügyeletet alkalmazni.

Nos, a McAfee LiveSafe rendelkezik ilyen képességgel, sőt, képes életkor szerint szegmentálni. Ahogy nőnek gyermekeink, egyre többet és többet tehetnek meg az interneten, és ezt mind kézben tarthatjuk a szoftver segítségével. Weboldalakat blokkolhatunk típusok és webcímek alapján, meghatározhatunk időkeretet, hogy mikor és meddig használhatják a kicsik a masinát, szűrhetjük, hogy milyen webes játékokkal játszhat és így tovább.

Végül, amint azt a bevezetőben is említettük, akár mobileszközökön is hasznos szolgálatot tehet a szoftver. Képes teljesen és biztonságosan törölni az összes adatot a készülékről, jelszóval levédhetjük az alkalmazásokhoz való hozzáférést, de akár arról is értesítést kaphatunk, ha nem biztonságos Wi-Fi hotspoton keresztül akarunk internetezni. Sőt, szerencsés esetben akár meg is találhatjuk elvesztett/ellopott telefonunkat is - miközben az app titokban fényképet készít arról, aki éppen használja azt. Android, Blackberry és Apple iOS operációs rendszereket használó okostelefonok és tabletek helyezhetők így védelem alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.