Az AT&T felvásárolja a DirecTV-t

Gigantikus üzletkötés a tévéiparban: 11 ezer milliárd forint az érték

Az AT&T U-verse elnevezésű csomagjának tévénézőit ráveheti a műholdas videoszolgáltatás igénybevételére, sávszélességet szabadítva fel kábeles távközlési hálózatán.

2014.05.19 07:26MTI

Az AT&T amerikai távközlési konszern bejelentette vasárnap, hogy felvásárolja a DirecTV műholdas műsorszolgáltatót részvényenként 95 dollárért, azaz mintegy 48,5 milliárd dollárért (közel 11 ezer milliárd forint).

A megállapodással az AT&T szélesebb videoelőfizetői bázisra tehet szert, megnövelve ezzel a versenyképességét az Egyesült Államok két legnagyobb kábeltelevízió- és szélessávúinternet-szolgáltatójával, a Comcast és a Time Warner Cable (TWC) társaságokkal szemben, amelyek februárban állapodtak meg a TWC 45,2 milliárd dolláros megvásárlásáról.

A dallasi központú AT&T az akvizíció révén reményei szerint javítani tudja majd internet-szolgáltatását oly módon, hogy U-verse elnevezésű csomagjának tévénézőit ráveheti a műholdas videoszolgáltatás igénybevételére, így sávszélességet szabadíthat fel kábeles távközlési hálózatán.

Az AT&T ajánlatai között már eddig is szerepelt egy nagy sebességű internetkapcsolat a DirecTV tévészolgáltatásával egy csomagban. Az akvizíció révén az AT&T még nagyobb hasznot húzhat majd ebből a szövetségből, összesen 26 millió tévénéző elérésével.

Az egyesülés hátterében egyebek között az áll, hogy az Egyesült Államokban ma az internetes videoszolgáltatás előfizetőinek száma nő a leggyorsabb ütemben, míg a műholdas tévészolgáltatók visszaesésre panaszkodnak. A nagy szolgáltatók pedig éles harcot vívnak a nézőkért és az internet-korszak már meglévő műszaki eszközeinek birtoklásáért.

Az Egyesült Államokon kívül Latin-Amerikában is széles piaccal rendelkező DirecTV vezetését a megállapodás értelmében nem váltják le, s a cég központja továbbra is a kaliforniai El Segundóban marad. A DirecTV nettó adósságainak finanszírozásával együtt összesen 67,1 milliárd dollár értékű fúzió várhatóan egy éven belül zárulhat le, amennyiben ahhoz a versenyhatóságok is hozzájárulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.