Hét megabites sebességgel

Internetezés napenergiával

Az új eljárással a nappanelek közvetítik a szélessávon érkező jeleket, és a működéshez szükséges energiát is a napfényből nyerik.

2014.04.10 18:55MTI
Forrás: pureLIFI

Napenergiás technológiát fejlesztettek az internetezéshez skót kutatók - áll az Edinburghi Egyetem csütörtöki közleményében.

A technológia lehetővé teszi az önellátó, vezeték nélküli kommunikációt a városoktól távol eső vidékeken, a fejlődő régiókban, ahol nincs még kiépített internetes infrastruktúra, illetve vészhelyzetekben is - írta a közlemény.

A rendszer prototípusai másodpercenként nagyjából hét megabites sebességet értek el, ez pedig egyenlő a hagyományos vezeték nélküli hálózatok sebességével.

A kutatás az Edinburghi Egyetem úttörő Li-Fi technológiájára épül, mely LED-lámpák által küldött jelekkel végzi az internetes adatátvitelt.

A napenergiás Li-Fi a legtávolabbi helyeken is elérhetővé teszi a világhálót, és a vezeték nélküli kommunikáció sokféle lehetőségét teremti meg - idézte a közlemény Harald Haas, a kutatás vezetője szavait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.