IT-hírünk a világban

Havonta 2 millió új felhasználója van a Prezinek

Az öt éve indult Prezi.com magyar vállalkozás saját fejlesztésű, internetes prezentációkészítő szoftverét ma a világ 190 országában közel 36 millióan használják, havonta budapestnyi új felhasználó regisztrál a Prezi oldalán.

2014.03.03 18:58MTI
Fotó: Prezi

A cég társalapító-vezérigazgatóját, Árvai Pétert pénteken a Fehér Házban fogadta Barack Obama amerikai elnök abból az alkalomból, hogy a magyar vállalkozás csatlakozott az elnök által létrehozott ConnectED iskolai programhoz. A Prezi az Edu Pro nevű prezentációs szoftverének 100 millió dollár értékű licencével támogatja a kezdeményezést, amely azt célozza, hogy öt éven belül az összes amerikai tanuló számára elérhetővé váljon a nagysebességű, szélessávú internet.

A program további támogatói a szintén most csatlakozott Adobe, továbbá az Apple, a Microsoft, az AT&T, a Sprint, a Verizon, az Autodesk és az O'Reilly Mediab.

A Prezi.com fejlesztése egy újszerű prezentációs szoftver, amely az egymást követő diák sora helyett egy digitális vásznon szabadon elhelyezett információk zoomolásán alapul. A termék az építész végzettségű Somlai-Fischer Szabolcs ötletéből született, amelyet Halácsy Péter egyetemi tanár fejlesztett szoftverré, majd Árvai Péter vállalkozó bevonásával alapították meg 2008 áprilisában a céget 500 ezer forint törzstőkével. A szoftver internetes oldala 2009 áprilisában indult el, és már az első év végére 1 millió felhasználója volt.

A Prezi.com 2011-ben 15,5 millió dolláros tőkebefektetést kapott az informatikára szakosodott amerikai Accel Ventures kockázati-befektető társaságtól, a vállalkozás azonban egyelőre nem használta fel a tőkét.

A cégnek több mint 200 alkalmazottja van, Budapesten, San Franciscóban és Dél-Koreában működtet irodát. Budapesten folyik a fejlesztés, itt 150-en dolgoznak. A cég jelenleg arra törekszik, hogy a szoftvert könnyen hozzáférővé tegye az összes létező technológiai platformon, ennek érdekében az év végére legkevesebb háromszázra akarja növelni dolgozói állományát.

A Prezi szoftver alapcsomagját ingyenesen bárki használhatja, továbbá a terméknek van két fizetős változata is, bővített szolgáltatásokkal. A kifejezetten diákok számára készült Edu Enjoy szoftver ingyenesen elérhető, az Edu Pro változatért pedig fizetni kell. Az amerikai kormánnyal most arról állapodott meg a cég, hogy egyes hátrányos helyzetű iskolák az Edu Prohoz is térítésmentesen juthatnak hozzá.

A szoftver a Prezi.com felületen érhető el, amely egyben a felhasználók prezentációinak

A szoftver a Prezi.com felületen érhető el, amely egyben a felhasználók prezentációinak tárolására is szolgál. A Prezi az ötletek megosztására épül, a cég filozófiája szerint ugyanis ez viszi előre a világot, épp ezért az ingyenes változatot használóktól azt kérik, hogy tegyék nyilvánossá prezentációikat, így azokat a többi felhasználó is megtekintheti.

A vállalkozás Magyarországon is számos támogatói programban vesz részt. Tagja a Bridge Budapest nevű kezdeményezésnek, amelyben a Ustream a LogMeIn,az NNG Kft. és a Seagate Technologies cégekkel együttműködve egyetemisták, frissdiplomások számára teszik lehetővé, hogy gyakornokként dolgozhassanak a résztvevő cégek külföldi irodái mellett olyan nagy vállalatoknál, mint a Facebook, a Twitter, vagy a SoundCloud.

A Prezi.com tavaly hátrányos helyzetű vidéki fiataloknak tartott programozói kurzust, az idén pedig lányoknak szervez ilyet annak érdekében, hogy több nő dolgozzon az IT világban. A szakmai programok mellett a vállalkozás önkéntesei mélyszegénységben élők otthonainak felújításában segédkeznek Nógrád és Pest megyében.

Az e-beszámoló nyilvánosan elérhető, legfrissebb adatai szerint a Prezi.com Kft. 2012-ben 1,33 milliárd forint árbevételre tett szert az előző évi 461 millió forint után. Mérleg szerinti eredménye 2012-ben 77 millió forint, egy évvel korábban pedig 22 millió forint volt. A vállalkozás jegyzett tőkéje 51,21 millió forint, saját tőkéje 197,8 millió forint volt 2012 végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.