Spammel a hűtőszekrény

A Skynet a konyhában kopogtat

Segítség, öntudatra ébredt a hűtőgép!

2014.01.25 11:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Pár napja szinte sokkolta a médiát az eset, miszerint egy okoshűtőt beszerveztek a digitális trójaiak táborába, egy botnetbe. Azaz egy önműködő program átvette az irányítást az elektronikával alaposan megpakolt konyhai eszköz felett, és onnan kéretlen leveleket, spamet küldött szerteszét a világba.

Szerencsére nem eszik ilyen forrón a kását. A szinte természetes hisztériakeltés után volt valaki, aki ép ésszel átgondolta a történteket, és több gyanús elemen is megakadt a szeme. A Proofpoint nevű biztonsági cég - amely elsőként számolt be az esetről - adatai szerint 100 ezer gépből álló botnetről van szó, ami IP-címenként 10 nem kívánt elektronikus levelet küldött ki. Ez soknak tűnik (összesítve egymillióról van szó), de mégsem az: egy botnet tagja jellemzően ennél jóval több levélszeméttel árasztja el a világhálót, írja az Ars Technica.

Mindazonáltal a jövő kirajzolódni látszik: azért, mert most esetleg téves riasztás áldozatává vált az okoshűtő, nemsokára tényleg lehetnek olyan, a mindennapi életünk részéül szolgáló eszközök (nem ideértve az okostelefont, számítógépet, tabletet), amelyek felett átveszi a hatalmat egy botnet. Előbb vagy utóbb, de meg fog történni - és reméljük, erre nem az önműködően haladó autóknál kerül sor...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.