Cyber Coalition 2013

Kibervédelmi gyakorlatot indított a NATO Észtországban

Kiterjedt kibervédelmi gyakorlatot indított kedden az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Észtországban, hogy a tagországok felkészülhessenek az őket és szövetségeseiket érő veszedelmes kibertámadásokra.

2013.11.26 17:35MTI

A műfajában az eddigi legfontosabb, Cyber Coalition 2013 nevű gyakorlaton mintegy 400 informatikai szakember és jogszakértő vesz részt. Az esemény várhatóan három napig tart, és több mint harminc európai ország képviselteti magát.

"A kibertámadások a mindennapi valóság részei, egyre kifinomultabbak és összetettebbek" - közölte Jamie Shea, a NATO-főtitkár biztonsági kockázatok kérdésében illetékes helyettese. "A NATO-nak szembe kell néznie ezzel a folyamatosan változó fenyegetéssel" - tette hozzá Shea.

A kibervédelem az európai védelmi rendszer Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője által megfogalmazott négy elsőbbséget élvező elemének az egyike. Az Európai Unió december 19-től kétnapos csúcstalálkozót rendez, amelyen az európai védelem kérdését tűzik napirendre a csökkenő katonai költségvetések fényében.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár korábban úgy nyilatkozott: a NATO elsődleges feladata, hogy a saját informatikai rendszereit megvédje, és az ilyen képességek kifejlesztésében a tagállamoknak is segítséget nyújtson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.