A kiberbűnözők leggyakoribb célpontja

Veszélyes, de szinte minden telefonban ott van

Az okostelefonokban, táblagépekben, de mind gyakrabban autókban is találkozhatunk vele; pont ez, saját népszerűsége lett a veszte. Mi az?

2013.11.23 02:30Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Kaspersky Lab Java sebezhetőségeket vizsgáló tanulmánya szerint 2012 és 2013 augusztusa között 14,1 millió Java sebezhetőséget azonosított, amely az előző évhez képest 30 százalékos emelkedést jelent. Az exploit rosszindulatú program célja, hogy kihasználja a jogtiszta szoftverek sebezhetőségeit, amelyeken keresztül behatolnak a felhasználók számítógépeibe. Ezt a tényt tovább súlyosbítja, hogy ezek a programok mindezt titokban teszik. Ha a számítógépen bármely program sebezhető változata fut, akkor egy fertőzött weboldal meglátogatásával vagy fájl megnyitásakor, a vírusnak elég is, hogy elindítson egy exploitot. A Kaspersky Lab tanulmánya kimutatta, hogy a kiberbűnözők leggyakoribb célpontja - nem meglepően - az Oracle Java és az Adobe Reader. Azonban a tanulmány arra is rávilágít, hogy az elmúlt évben a Java a kiberbűnözők elsődleges célpontjává vált.

Az elmúlt 12 hónapban több mint 3,75 millió Java exploit támadás érte a felhasználókat. A megtámadott felhasználók 80 százaléka 10 országból származik, amelynek első három helyezettje az Egyesült Államok, Oroszország és Németország. Kanadában, az Egyesült Államokban, Németországban és Brazíliában növekszik a leggyorsabban a Java sebezhetőséget kihasználó támadások száma.

A kutatás szerint az otthoni felhasználók átlagosan minimum 6 hétig használták a Java már elavult, sebezhető változatát. Több mint egy év alatt, minden egyes felhasználó átlagosan közel 4 támadásnak volt áldozata. A Kaspersky Lab szakemberei 1 210 000 egyedi támadási forrást azonosítottak 95 országban.

"A Java saját népszerűségének áldozata, hiszen a kiberbűnözők jól tudják, hogy szinte minden számítógépen megtalálható a program, amelyet milliók használnak. Pontosan ezért is összpontosítanak a Java sebezhetőségeire, hiszen milliókat érnek el egyetlen egy kattintással, amellyel több milliós károkat okozhatnak." - mondta Vjacseszlav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sebezhetőségeket kutató csoport vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.