Néhány szoftveres trükkel is gyarapodtak

Nokia táblagépek - újra!

6 colos okostelefonok és egy vadonatúj tablet; a Nokia ugyan későn lépett be a piacra, de elég nagy vehemenciával igyekszik helyet csinálni magának.

2013.10.22 16:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Mostanra világossá vált: a finnek teljes letámadásba mentek át. A nem túl combos fogadtatású Lumia sorozat ugyan magasra tette a mércét, de mélyről kell visszakapaszkodnia a Nokiának. Ezt hivatott a most bejelentett két új modell, a phabletek (átmenet az okostelefon és a táblagép között) kiszolgálni. Az Abu-Dhabiban bemutatott 6 colos Lumia 1520 és Lumia 1320 közül utóbbi "csak" 720p-s felbontású kijelzővel rendelkezik; az előbbin 1080p-ben lehet gyönyörködni a képekben. Ezek előállításáról egy 20 megapixeles kamera gondoskodik.

Szintén ezen, vagyis a high-end fronton erősít a Nokia új táblagépe, melyről ugyan azt állítják, hogy ez az első ilyen eszköz a finnek termékpalettáján, de ennek ne dőljünk be. A vállalat régi motoros az iparban: 2005-ben mutatta be például a Nokia 770 Internet Tabletre keresztelt kütyüt, ami ugyan nem lett siker, de igencsak előremutató fejlesztés volt a saját korában. Visszatérve a jelenbe: a Lumia 2520 egy ultrawide, azaz ultraszéles táblagép, Windows RT alapokon (érdekesség, hogy jelenleg ez az egyetlen ilyen, nem Microsoft masina). Az opcionális 4G-kártyával pedig még csak Wi-Fihez sincsen kötve a felhasználó.

A másik irány a következő 1 (2) milliárd internetező: ezt a szegmenst akarja a Nokia kiszolgálni Asha elnevezésű (már nem is olyan) buta telefonjával. A korábbi széria kapott ráncfelvarrást: 3G-s támogatást, könnyebb megosztást, akár 5 megapixeles fotók készítését, és még sorolhatnánk. Ezeket a 100 dollár alatti készülékeket elsősorban a fejlődő országokba, Ázsiába, Afrikába, a Közel-Keletre és Latin-Amerikába szánja a vállalat, de Európa is kap majd belőlük. Észak-Amerikáról azonban nem tett említést Stephen Elop.

Hol a fókusz? Ahol a felhasználó akarja.

Közös lesz a legtöbb készülékben, hogy szoftveresen is belenyúltak nokiáék a rendszerbe: nagy újítás(ként próbálják meg eladni) az újragondolt kameraszoftvert, mellyel könnyen lehet olyan beállításokat végezni, mint a fókusz, de a csúcsmodellekben az éjszakai fotózás sem álom többé: az élvonalat képviselő Lumiák például optikai képstabilizátorral igyekeznek a sötétben készült fotókat élessé tenni. Előtérbe került a megosztás, ennek kapcsán a Whatsappal való kompatibilitást emelte ki Elop, aki egyben beígérte az Instagram nokiás (azaz Windows 8-as) változatát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.