A CIA egykori vezetője szerint

Kémkedett volna a Huawei?

A cég pénteken visszautasította a volt CIA-vezető állításait. Scott Sykes szóvivő azt hangoztatta, hogy a Huawei "ellenőrzött és megbízható" társaság az információs és telekommunikációs berendezések gyártásának területén.

2013.07.19 13:14MTI

A pekingi kormány számára kémkedett a kínai Huawei cég, az információs és telekommunikációs technológiák egyik vezető globális szolgáltatója - állította egy interjúban Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori vezetője.

Hayden, aki korábban a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) is vezetője volt, az Australian Financial Review című gazdasági lapnak nyilatkozva kifejtette: a Huawei megosztotta bizalmas és szélesebb körű értesüléseit azokról a távközlési rendszerekről, amelyekkel kapcsolatban állt.

Kifejtette: az amerikai titkosszolgálatoknak kézzelfogható bizonyítékaik vannak a világ második számú távközlési berendezéseket gyártó cégének kémkedési tevékenységére. Hayden ezzel kapcsolatban részleteket azonban nem említett.

Az 1987-ben, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg tisztje, Zsen Cseng-fej által alapított vállalatbirodalom többször is cáfolta, hogy összefonódna a kínai kormánnyal vagy a hadsereggel, vagy hogy pénzügyi támogatást kap bármelyiküktől.

A cég pénteken visszautasította a volt CIA-vezető állításait. Scott Sykes szóvivő azt hangoztatta, hogy a Huawei "ellenőrzött és megbízható" társaság az információs és telekommunikációs berendezések gyártásának területén. Hayden kijelentéseit tartalmatlannak és rágalmazónak minősítette, azt állítva, hogy azok célja elvonni a figyelmet a valódi problémákról az ipari kémkedés más területein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.