De csak évek múlva...

Szuperkondenzátor válthatja le a mobilok akkumulátorait

A fiatal tudós egy olyan energiatároló kondenzátort fejlesztett ki, amit 20-30 másodperc alatt lehet teljes kapacitásra feltölteni - akár 10 ezer alkalommal is.

2013.05.22 00:30MTI

Egy amerikai egyetemi hallgató találmánya lehet a megoldás a mobiltelefonok hamar kimerülő akkumulátoraira - írja a német Spiegel Online hírportál.

Az arizonai Phoenixben megrendezett Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) "tudásvásáron" Eesha Khare, a kaliforniai Santa Cruz egyetem hallgatója találmányával elnyerte az 50 ezer dolláros "Intel Foundation Young Scientist Award" díjat.

A fiatal tudós egy olyan energiatároló kondenzátort fejlesztett ki, amit 20-30 másodperc alatt lehet teljes kapacitásra feltölteni - akár 10 ezer alkalommal is.

A mobiltelefonokban jelenleg használt lítiumion akkumulátorokat ezzel szemben csak több óra alatt lehet teljes kapacitásra feltölteni, és ezer feltöltés után már a kapacitásvesztés jeleit mutatják, azaz egyre hamarabb merülnek le, és egyre gyakrabban szorulnak újratöltésre.

A kondenzátoros technológia piacéretté tétele még éveket vehet igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.