Számítógépek tömegét törték fel

Amerikai vádemelés egy háromtagú kelet-európai kiberbanda ellen

Az amerikai igazságügyi hatóságok vádat emeltek szerdán három kelet-európai kiberbűnöző ellen, akik éveken át európai és amerikai számítógépek tömegét törték fel, s több millió dollárt loptak el banki folyószámlákról.

2013.01.24 12:24MTI

Manhattan szövetségi ügyésze, Preet Bharara a sajtónak elmondta, hogy a vádlottak - egy lett, egy orosz és egy román férfi - az általuk létrehozott, Gozi nevű vírussal világszerte több mint egymillió számítógépet fertőztek meg, köztük legalább 40 ezret az Egyesült Államokban, s az ellopott internetes bankszámlajelszavakkal visszaélve milliós károkat okoztak.
   
Hozzátette, hogy kiterjedt csalássorozatuk, amelybe számos más bűnözőt is bevontak, hét éven át - 2005 és 2012 között - tartott, miközben "a vírus szinte észrevétlen maradt a megfertőzött számítógépekben".
   
"Ez az ügy ébresztőként kell szolgáljon a bankoknak és más hasonló felhasználóknak, mivel a kiberbűnözés ma az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti, és még sokáig az is marad" - mondta Bharara. A vádlottak lényegében "egy modern bankrabló hálózatot működtettek, amelynek nem volt szüksége fegyverre vagy álarcra".
   
A vádlottak - a lett Deniss Calovskis (27 éves), az orosz Nyikita Kuzmin (25) és a román Mihai Ionut Paunescu (28) - Európában kezdték nagyszabású kiberkalózkodásukat, majd 2010-től kivetették hálójukat az Egyesült Államokra, ahol a NASA amerikai űrkutatási hivatalhoz tartozó 160 asztali számítógépet is feltörtek, több mint 40 ezer dolláros kárt okozva.
   
A NASA egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a hackervírus megzavarta-e űrkutatási műveleteit.
   
Kuzmint, aki a Gozi vírus egyik létrehozója volt, 2010 novemberében az Egyesült Államokban vették őrizetbe. Az orosz fiatalember 2011 májusában beismerte bűnösségét, és vádalku keretében együttműködött a nyomozókkal - mondta el a sajtóértekezleten George Venizelos, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i részlegének megbízott igazgatóhelyettese, aki szerint az ügy felgöngyölítése még messze nem zárult le.
   
Paunescut tavaly novemberben tartóztatták le Romániában, Calovskist pedig decemberben Lettországban. Ők ketten kiadatásukra várnak.
   
A bankrabló vírust Kuzmin találta ki, feltehetően 2005-ben, és kódjának megírására felfogadta Calovskist. A vádirat szerint később egy "internetes bazárban" 50 ezer dollárért kínálták a Gozit, s Paunescu egy weboldal-üzemeltető szolgáltatást is kínált Romániából. A vevők azon keresztül a hatóságok számára észrevétlenül folytathatták tevékenységüket.
   
Venizelos szerint szinte bérbe adták a vírust, s arra is volt gondjuk, hogy a bankrabló programot vevőik számára folyamatosan frissítsék és tökéletesítsék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.