Friedler Ferenc

Új elnök a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság élén

Friedler Ferenc egyetemi tanárt, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem rektorát választotta elnökévé a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság december 6-i tisztújító közgyűlésén.

2012.12.09 16:36MTI

Az új elnök célja, hogy az előző elnök, Péceli Gábor példaértékű munkáját folytatva támogassa az informatikai oktatási, tehetséggondozási, valamint kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységet, hazai és nemzetközi szinten egyaránt - közölte a Pannon Egyetem a hétvégén az MTI-vel. Friedler Ferenc 1953-ban született Veszprémben. 

Okleveles matematikus diplomát a József Attila Tudományegyetemen 1977-ben, kandidátusi fokozatot 1990-ben, tudományok doktora fokozatot pedig 1995-ben szerzett. Oktatási, kutatási, és oktatásszervezési tevékenysége a műszaki informatikához kapcsolódik. Vezetésével jött létre a Veszprémi Egyetemen a Számítástudomány Alkalmazása Tanszék (1995), az Informatikai Tudományok Doktori Iskola (2000), a Műszaki Informatikai Kar (2003).
 
Elkötelezett támogatója a matematikai tehetséggondozás ügyének. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola megalapításának egyik kezdeményezője és szponzora. Két ciklusban elnöke volt az MTA Informatikai Bizottságának, hat évig az MTA Veszprémi Területi Bizottságának alelnöke. Nemzetközi tudományos konferenciasorozatok egyik alapítója. 

Munkásságát több rangos kitüntetés fémjelzi, így például a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2003), Kalmár László-díj (2003), Neumann János-díj (2007), Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj (2008), Gábor Dénes-díj (2008), és Széchenyi-díj (2010) - olvasható a közép-dunántúli régió meghatározó felsőoktatási intézményének közleményében. 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az infokommunikációs szakma aktuális kérdéseinek professzionális hazai és nemzetközi képviselője, az informatika tudományának és alkalmazásainak meghatározó szakmai szervezete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.