A háború elkezdődött

Obama lebontja az iráni "elektronikus függönyt"

Az eszmék és az információ szabad áramlását akadályozó "elektronikus függöny" leeresztésével vádolta meg kedden Teheránt Barack Obama amerikai elnök és egyben megígérte: az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse az irániak hozzáférését az internethez.

2012.03.20 16:59MTI

"Kormányom új irányelveket ad ki, amelyek elősegítik az amerikai vállalatok számára, hogy olyan szoftvereket és szolgáltatásokat biztosítsanak Iránnak, amelyek megkönnyítik az irániak számára az internet használatát" - hangsúlyozta Obama az irániakhoz a perzsa újév (noruz) alkalmából intézett viedoüzenetében.
   
Rámutatott, hogy az irániakat megfosztották "az információhoz való hozzáférés alapvető jogától", mert kormányuk "hatalmának megvédése érdekében" zavartatja a műholdas adásokat, tévé- és rádióadókat zárat be, cenzúráztatja az internetet, valamint figyelteti a számítógépeket és a mobiltelefonokat. Ezzel megakadályozza, hogy az irániakkal a világ többi részéről kommunikálni lehessen.   
   
"Azt akarom, hogy az irániak tudják, Amerika keresi a párbeszéd lehetőségét, hogy hallja az önök hangját és megértse a törekvéseiket" - mondta Obama. Elmondta, hogy az Egyesült Államok "virtuális nagykövetséget" hozott létre, a Facebook, a Twitter és a Google Plus pedig fárszi nyelven is hozzáférhető.
   
"Ahogy az embereknek bárhol, az irániaknak is egyetemleges joguk, hogy önállóan gondolkodjanak és szólaljanak meg. Az iráni kormány felelőssége, hogy tiszteletben tartsa ezeket a jogokat, mint ahogy az is a felelősségéhez tartozik, hogy teljesítse a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit. Hadd mondjam el ismét, hogy amennyiben az iráni kormány a felelősség útjára lép, akkor ismét üdvözölni fogják a nemzetek közösségében, az iráni népnek pedig nagyobb lehetőségei nyílnak a jólétre" - hangoztatta az irániakhoz intézett videoüzenetében Barack Obama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.