Jogot sért?

Termékhiányt okozhat az iPad neve körüli jogvita

Az iPad védjegyét saját állítása szerint birtokló kínai cég a táblagépek exportjának és importjának leállítását kérte. Mivel a készüléket az ázsiai országban gyártják, a nemzetközi piacokon hiánycikk lehet az Apple készüléke.

2012.02.20 15:42ma.hu

A Shenzhen-i székhellyel működő Proview az iPad készülékek importjának és exportjának akadályozását kérte a napokban a kínai vámhatóságoktól. Érvelése szerint ugyanis Kínában a cég birtokolja az iPad névjegyet, így az Apple termékének helyi kereskedelmi forgalmazása sérti védjegyjogait. Mivel az Apple táblagépét Kínában gyártják, a vámhatósági intézkedések eredményeként a nemzetközi piacokon hiánycikké válhat a termék – írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

A Proview kérésének egy 2011 decemberi kínai bírósági ítélet ad jogalapot, amely kimondta, hogy az országban a cég az iPad név védjegyjogosultja. A Proview 2001-ben regisztráltatta az iPad védjegyet Kínában, amelyet később az Apple egy tajvani leányvállalaton keresztül megvásárolt. Az Apple szerint az adásvétel eredményeként az amerikai cég lett a védjegy teljes körű jogosultja, de a Proview szerint a szerződés nem terjedt ki a védjegy kínai birtoklására. Bár az Apple fellebbezett az ítélet ellen, több kínai városban is megkezdték a bolti termékek visszavonását és táblagép készleteinek lefoglalását, jelentősen megakasztva ezzel a második legnagyobb piaca forgalmát.

Az Independent portál szerint a Proview 10 milliárd jüant követel az Apple-től a védjegy átruházásáért. A lap szerzője úgy véli, az eset jól példázza a szellemitulajdon-védelem ingoványos helyzetét Kínában, mint írja, bár a kalózkodási és hamisítási ráta kiugróan magas, a helyi cégek pontosan tudják, hogyan érvényesítsék saját jogaikat nemzetközi versenytársaikkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.