Az IT világ Pattonjai

És tényleg: hadat visel az USA a kibertérben

Régóta él a feltételezés, hogy az Egyesült Államok a technológiai fejlettség olyan szintjén áll, hogy képes versenytársait kiber-támadásokkal megbénítani. Egy korábbi kém viszont megerősítette ezt a feltételezést, így akár tényként is kezelhetjük.

2012.01.25 13:53Konrád - ma.hu

Mike McConnel, aki George W Bush elnöksége idején vezette a Nemzetbiztonsági Hivatalt, elmondta a Reutersnek, hogy a kiber-háború már nem a jövő zenéje. Szerinte az USA már indított is támadásokat más országok számítógépes hálózatai ellen.

McConnel nem árult el részleteket arról, mely országok voltak a célpontok, csak azt erősítette meg, hogy az USA már élt képességével. A Reuters kérdésére, miszerint, képes-e az USA elpusztítani egy esetleges ellenség számítógépes rendszerét, a válasz egyértelmű “igen” volt. Hogy ez milyen következményekkel jár, arról még a szakértő sem tudott nyilatkozni.

Noha az ex-kémfőnök nem árult el részleteket a támadott országokról, az embernek rögtön a 2010-es, Iránt támadó Stuxnet vírus jut eszébe. A fejlett számítógépes férget júniusban fedezték fel, és mint kiderült, furcsa ízlése van, hiszen leginkább az iráni atomprogrammal kapcsolatba hozható számítógépeket tüntette ki figyelmével. 2011-ben egy neve elhallgatását kérő hírszerzési szakértő azt nyilatkozta: a Stuxnet mögött Izrael áll, ezzel áthárítva a felelősséget Amerika egyik legszorosabb szövetségesére.

A szakértő még hozzátette, a zsidó állam szorosan együttműködött Amerikával a féreg kifejlesztésében, mielőtt rászabadították volna a perzsákra, de Washington nem akarta, hogy sáros legyen a keze. Azóta több forrás is megerősítette, Amerika is jelen volt a féreg születésénél.

Ralph Langner, német kiberbiztonsági szakember szerint a vírus olyan volt, mintha valami sci-fi-ből lépett volna elő, majd hozzátette: “Jobban belegondolva, ha nem az idegenek csinálták, akkor valószínűleg az Egyesült Államok.” Mint abban az irániak többsége is egyetért, a Stuxnet mögött szinte biztosan Amerika állt. Noha a perzsa állam nem jelentett be semmilyen hivatalos bosszúhadjáratot, sok pletyka kering arról, hogy Teherán Mexikóban toboroz hekkereket egy nagyszabású digitális hadműveletre Amerika számítógépei ellen.

2011-ben a légicsapások megkezdése előtt, Obama elnök egyik munkatársa elmondta a New York Timesnak, hogy egy kibertámadást is fontolóra vettek Kadhafi ezredes eltávolításának érdekében. Végül az USA a hagyományos és lovagias módszert választotta, és inkább lebombázta az országot. “Ez  a kiber-kapacitás olyan, mint egy Ferrari, amit a garázsodban tartasz és csak a versenyre veszed elő, nem pedig azért, hogy a városban körözz vele” - mondta el az anonimitást kérő belső informátor a Times-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.