Letiltják a vallásellenes tartalmakat

Istenes lesz Indiában a Facebook

Egy delhi bíróság arra kötelezett 22 közösségi weboldalt, hogy hat héten belül távolítsa el felületéről a vallásellenes és antiszociális tartalmakat.

2012.01.02 14:41MTI

A bíróság szombaton rendelte el, hogy a szóban forgó közösségi oldalak - a többi közt a Facebook, a Yahoo és a Microsoft - február 6-ig töröljék a kifogásolható s egyben gyalázó tartalmakat. A kérelmet egy Ajdzsad Arsad Kaszmi nevű mufti nyújtotta be, aki a világhálón keringő vallásellenes tartalmaktól igyekszik megtisztítani a weboldalakat. Kaszmi kifogásolta például, hogy egyes képek hindu isteneket, Mohamed prófétát és további vallási alakokat gyaláznak.
   
Az utasítás súlyos kérdéseket vet fel a cenzúrával és a szólásszabadsággal kapcsolatban, illetve hogy a felhasználók bejegyzéseit és véleményeit miként fogják szerkeszteni. A döntés azt követően született, hogy Kapil Szibal informatikáért felelős miniszter a közelmúltban vállalatvezetőkkel kezdett tárgyalásokat a sértő tartalmak közlésével kapcsolatban. A miniszter ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy nem célja a szólásszabadság elfojtása, hanem az esetleges "gyújtó" tartalmak elfedése.
   
Manmohan Szingh indiai kormányfő hétfőn úgy fogalmazott, hogy semmilyen külső ellenőrzés nem nehezedhet a médiára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.