Eszednél vagy?

Vírussal törnek be az agyunkba!

Manapság egy átlagos számítógép-felhasználónak esélye sincs tökéletes biztonságban tartania masináját. Vajon mi lesz akkor, ha az agyunkat is ugyanolyan egyszerű lesz megfertőzni, mint egy PC-t?

2011.12.16 16:29Konrád - ma.hu

Az emberiség tudása a DNS-alapú nanotechnológiában és a bimolekuláris számítástechnikában évről évre exponenciálisan nő. Éppen ezért saját agyunk megóvása a támadásoktól várhatóan a XXI. század egyik legnagyobb kihívása lesz. A szintetikus biológia a technológia egyik leghatalmasabb formájává kezd válni, de sokan félnek attól, hogy a tudósok játszadozása az életformák genetikájával kicsúszhat az irányítás alól, átlökve az emberiséget a bio-hekkelés és a bio-terrorizmus új korszakába.

A természetben előforduló baktériumok és vírusok nem csak beteggé tesznek, de átveszik az irányítást a fertőzött állapotán és viselkedésén, noha mindezt "rosszindulat" nélkül. Ám egy mesterségesen létrehozott vírussal történő megfertőződés sokkal komolyabb lehet egy fejfájásnál vagy láznál.

"A szintetikus biológia a bioterrorizmus új formáihoz vezet majd" - nyilatkozta Marc Goodman biztonsági szakértő a Daily Mailnek. "A bio-bűnözés manapság olyan, mint a számítógépes bűnözés volt a nyolcvanas években."

A vírusok és baktériumok manipulálják az emberi test kémia elemeit úgy, hogy arra programozzák őket: a megfelelő ágenseket küldjék az agyba. Így egy bio-programozó képes lehet átvenni az irányítást az áldozat viselkedése felett is. A szemünk előtt születik meg a szintetikus biológia iparága. A modern kor tudósai ma még csak olyan egyszerű feladatokat képesek elvégezni, mint a DNS dekódolása, részeinek kivágása vagy hozzátétele, és a klónozásra tett relatív sikeres kísérletek.

De a nyolcvanas években a számítástechnika körülbelül ugyanezen a fejlettségi szinten állt. Akkor még senki sem gondolta, hogy 20 év múlva szinte bárki képes lesz jobban uralni a számítógépet - nem csak a sajátját - mint az akkori legjobb programozók.

A sejtek élő számítógépek és a DNS a programnyelv, amit fel lehet használni az életformák irányítására és befolyásolására, véli Andrew Hessel a NASA kutatóbázisán lévő Singularity Universityről. "Szintetikus biológia - az élet megírása" - mondja Hessel. "Nagyon gyorsan fejlődik. Gyorsabban fejlődik majd, mint a számítástechnika."

A DNS programozás ezen a ponton még csak spekuláció. Még nincsen fejlesztői környezet vagy keretrendszer a sejtek manipulálásához. Csakúgy, mint a számítógépes programozásában, alapvető kódok és útmutatók sorát kell kidolgozni, mielőtt egy átlagos kódoló komplexebb feladatokat végre tudna hajtani. Az iparág azonban gyorsan növekszik és a DNS-programozás ragyogó jövő elé néz. De a számítástechnikával párhuzamosan az emberiség jobban járna, ha felismerné a "rosszindulatú bio-programozók" problémáját és proaktívan fejlesztené a védelmi és ellentámadási eljárásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.