Közösségi portál az öngyilkosság ellen

Krízistanácsadóval erősít a Facebook

Egy új szolgáltatással próbál segíteni a Facebook az öngyilkosságot fontolgató felhasználókon: a kedden elindított program révén a rászorulók azonnal kapcsolatba léphetnek egy krízistanácsadóval a közösségi portál chatrendszerén keresztül.

2011.12.13 18:22MTI

Naponta körülbelül száz amerikai vet véget önkezével az életének, vagyis évente 36 ezren lesznek öngyilkosság áldozatai az országban.

A Google és a Yahoo már hosszú ideje a nemzeti öngyilkosságmegelőzési forródrót számát dobja ki első találatnak azok számára, akik az öngyilkosság szóra keresnek rá a rendszereikben.

A több mint 800 millió felhasználóval rendelkező Facebook elektronikus levélben juttatja el a segélyhívó számát a rászoruló felhasználóknak, akiknek barátait is azonnali segítségnyújtásra ösztönzi. A közösségi portál új szolgáltatása most egy lépéssel tovább megy és azonnali üzenetváltási lehetőséget biztosít a felhasználónak, amely a szakértők szerint sokat számít egy segítségre szoruló embernél.

"A tudományos bizonyítékok szerint az embereknél csökken az öngyilkos gondolatok száma egy azonnali közbeavatkozásnak köszönhetően" - mondta a Lifeline nevű segélyvonal munkatársa. Mint hozzátette: "Nagyon sok embertől hallottuk már, hogy ilyenkor szeretnének beszélni valakivel, de nem akarnak telefonálni. Az azonnali üzenetváltás tökéletes megoldás erre a problémára".

A szolgáltatás lényege, hogy ha valaki öngyilkossági szándékra utaló bejegyzést lát az ismerőse oldalán, akkor azt jelentheti a Facebooknak úgy, hogy rákattint a komment melletti linkre.

A Facebook ezután küld a bejegyzést készítő felhasználónak egy e-mailt, amelyben a segélyvonal feltárcsázásra, illetve az élő beszélgetés megkezdéséhez szükséges link megnyomására buzdítja.

A Facebook önmagában nem keresi az öngyilkosságra utaló kommenteket az oldalain.

"A barátok tudhatják a legjobban, hogy mi zajlik le a másik agyában, ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy adják meg a gyors és könnyű segítség lehetőségét a bajba jutott ismerőseiknek" - mondta Fred Wolens, a közösségi portál munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.