Digitális kincsek

Internetes hagyatékukat is végrendeletbe foglalják a britek

A britek manapság internetes jelszavaikat is belefoglalják végrendeletükbe, hogy online zenei, fotós, videós és egyéb digitális kincseik haláluk után örököseikre szállhassanak.

2011.10.17 13:48MTI

A Londoni Egyetem Centre for Creative & Social Technology (CAST) kutatóközpontjának felmérése szerint a megkérdezett kétezer brit 11 százaléka állította, hogy végrendelkezett vagy szándékába áll végrendelkezni internetes hozzáféréseiről.

A CAST, amely Felhőnemzedék című jelentéséhez végezte a közvélemény-kutatást, a jelenséget "digitális örökösödésnek" nevezte el. Egyre fontosabb lesz ez a terület, hiszen egyre kevesebben tartják értékes zenei gyűjteményüket vagy számukra érzelmi értékkel bíró fényképeiket lemezeken, illetve albumokban - idézte a jelentés a Gardner Thorpe ügyvédi iroda jogtanácsosát.

A Felhőnemzedék szerzői, Chris Brauer és Jennifer Barth 15 esettanulmányt és a felmérést vették alapul munkájukhoz, amely azt vizsgálta, milyen következményekkel jár, hogy egyre többen bízzák személyes és kulturális emlékeiket az úgynevezett felhőre - egy olyan online szolgáltatásra, amellyel az otthoni gépek mentesülnek a digitális tárolástól. A felmérésben többek között azt kérdezték a felhőhasználóktól, mit tennének, ha felgyulladna a házuk. "Odamennék a számítógépemhez, emailen elküldeném magamnak az összes fotómat és más digitális kincsemet, aztán elhagynám a házat" - idézte a válaszokat Brauer, aki szerint ez egyértelműen utal a digitális hagyaték fogalmának megjelenésére.

A szerzők szerint egyre fontosabb kérdés lesz, hogy mi történjék az elhunytak digitális hagyatékával.

A Facebook például lehetővé teszi az elhunytak profiljának megszüntetését a közösségi hálón, ám nem adja ki a leszármazottaknak a néhai felhasználó jelszavát. A közvélemény-kutatásban szereplők 25 százaléka vélte úgy, hogy 2020-re felhagy a papírképek gyűjtögetésével, és 14,5 százalék jósolta, hogy már nem lesz egyetlen nyomtatott könyve sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.