Időjárás

2019. december 22-e az év legsötétebb napja

A téli napforduló után már hosszabbodnak a nappalok!

2019.12.22 08:30ma.hu

Idén, magyar idő szerint december 22-én, reggel 5:19-kor fordult át a Nap, azaz következett be a téli napforduló (ami az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti).

Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát adja (ami azt jelenti, hogy ma mindössze csak 8,5 óráig lesz látható az égen) és következésképpen a leghosszabb éjszakát.

Ez az időszak a hosszú árnyékok ideje, mivel a Nap a legalacsonyabb ívben halad fejünk felett. Ám ezzel együtt megszületik a Fény, amit a világon mindenhol ünnepelnek vallási vagy természeti köntösben, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Szaturnália, a zsidó Hanuka, az afro-amerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás. A hun-szkíta őseink ilyenkor beavató szertartás keretei között röptették a fiatal kerecseny sólymokat várva a Fény eljövetelét. Éjszaka tüzek mellett virrasztottak várva a Nap újjászületésére.

Egy biztos, hogy ezzel ma megindultunk kifelé a télből, már amennyire lehet ezt az időjárást télnek nevezni, de egy biztos, hogy innentől hosszabbodnak a nappalok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.