Meteorológia

Túlvagyunk a téli napfordulón - bár a tél még nem jelentkezett

Magunk mögött hagytuk az év leghosszabb éjszakáját. Az enyhe időjárás ellenére 2014. december 21-én 23:03-kor a csillagászati tél is megkezdődött.

2014.12.22 08:37ma.hu

Az év leghosszabb éjszakája vasárnap 15:56-tól hétfőn 7:28-ig tartott. Mától a Nap ismét délről észak felé kezd mozogni, s egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán egy ritka pillanatképet tett közzé:

"Szerintetek mekkora az esélye annak, hogy egy webkamera, ami negyedóránként rögzít képet az égbolt egy viszonylag kis részéről, pont elkap egy ilyen, a másodperc tört részéig tartó villámot? Főleg december vége felé...

Annyit elárulunk, hogy nem sokkal nagyobb, mint az esély az idei fehér Karácsonyra.

Íme, a balatongyöröki webkamera december 20-án este fél tízkor készített képe:

A legfrissebb előrejelzések szerint idén december 24-én a tavalyihoz nagyon hasonló időjárás alakul ki a Kárpát-medencében: gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül, kora délutánra 8 és 13 fok közé melegszik fel a levegő.

Karácsony első napján, azaz 25-én, csütörtökön a nap második felében észak felől hidegfront éri el térségünket. A front mögött 26-án erős, helyenként viharos északnyugati szél kíséretében egyre hidegebb levegő áramlik hazánk fölé, de még ekkor is 5 fok körül valószínű a napi csúcshőmérséklet. Az ország nagy részén a front nem okoz csapadékot, de pénteken a felhőátvonulásokból helyenként zápor, hózápor azért előfordulhat.

Tehát összefoglalva elmondható, hogy a karácsony sem hozza el az idei tél első hótakaróját, arra továbbra is várnunk kell. A fehér karácsony valószínűsége még mindig: 0%"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.