Időjárás

Vízben állnak a Balaton-parti ingatlanok

Több Balaton-parti ingatlannak is vízben áll vagy ázik a fala.

2018.03.31 06:29ma.hu

Főleg az alacsonyan fekvő területeken okoz gondot a magas vízállás. Meg persze ott, ahol lecsíptek a tóból, és feltöltött talajra építkeztek. Balatonfenyvesen több százmillió forintot kell költeni a védművek további erősítésére - írja az atv.hu.

Áll a víz a strandon, a játszóteret is csak gumicsizmában lehetne megközelíteni. A kerteket szinte sehol sem tudják megművelni Balatonfenyves part közeli területein. A magas vízszint ugyan jó hatással van a tó tisztaságára, és a nyári csúcsban is garantálja, hogy kristálytiszta a víz, de mindez sok gondot okoz a mélyebben fekvő, partmenti részeken.

Ott a legrosszabb a helyzet, ahol túl közel építkeztek a parton, sokszor szabálytalanul.

„Én azt hallottam, hogy ez a probléma azokon a helyeken létezik, ahol nem természetes módon töltötték fel a Balaton medrét, tehát mondjuk, hogy elvettek a Balatonból részeket. És hát a természet erősebb ennél és a természet győz” – mondta egy helyi az ATV Híradónak.

A csatornán, ha elkezdik leereszteni a tó vizét, akkor az árkokból nem tud távozni a csapadék, a szabályozással kvázi visszaduzzasztják a vizet. Ez is komoly gond Fenyvesen.

A polgármester azt mondja, 260 millió forintot nyertek belvíz elleni védekezésre. Év végére javulhat a helyzet. "Legmélyebben vagyunk a Dél-Balatonon, ezt tudjuk jól. Ez befolyásol mindent. Nyilván ugye a múlt heti magas belvíz is annak köszönhető, hogy egyszer a Balaton vízszintje, másodszor pedig az extrém mennyiségű csapadék” – nyilatkozta Lombár Gábor.

A településen élők abban reménykednek, hogy melegszik az idő és nem lesz szél. Magas vízállásnál ugyanis ez 30-40 centit is emelhet a vízszinten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.