Havazás

Lebénította Romániát a téli időjárás

Áramkimaradást és közlekedési gondokat okozott Romániában az erős szél és hófúvás.

2016.11.13 12:26MTI
erdely.ma

Románia több térségében áramkimaradásokat és közlekedési gondokat okozott az erős szél és hófúvás vasárnap.

Az ország szinte teljes területén (Partiumot és a Bánság alföldi részét kivéve) első fokú (sárga) meteorológiai riasztás van érvényben vasárnap estig (keleten hétfő délig) az erős szél miatt. Országszerte mérsékelten havazik, a széllökések elérik az óránként 60-70, helyenként akár 90 kilométeres sebességet is.

A Keleti- és Déli-Kárpátok térségére narancssárga riasztást adtak ki, mivel a hegyekben jelentősebb mennyiségű havazásra és hófúvásra lehet számítani, az 1400 méternél magasabb részeken óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések vannak. A hófúvás miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

Bukarestben húsz autót rongáltak meg a szombat éjszakai viharos szélben kidőlt fák.

Az erdélyi megyékben is, a Keleti-Kárpátokban a Moldva felé vezető közúti átkelők egy részén forgalomkorlátozást vezettek be a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépkocsik számára. A bukovinai Szucsáva megyében a havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben, a még nyitva lévő hágókon ugyanis csak lépésben tudnak haladni a nyergesvontatók.

Maros megyében kétezer lakás maradt áram nélkül: Vámosgálfalván, Haranglábon, és Szászbogácson, illetve a Dicsőszentmárton-Gyulakuta útvonalon, ahol négy transzformátorállomás mondta fel a szolgálatot a hófúvásban.

Marosvásárhelyen három autót kidőlt fák rongáltak meg, 170 kilométernyi megyei útra pedig még hóeltakarítási szerződést kell kötnie a megyei tanácsnak. A forgalmasabb utakon azonban takarítás nélkül sem rakódott le hóréteg, mert a hőmérséklet fagypont felett van.

A Hunyad megyei Petrozsény térségében a Páring hegység egy üdülőtelepéről sífelvonóval kellett lehozni vasárnap egy osztálynyi gyereket, miután az utóbbi órákban hullott 80 centiméternyi hó miatt a telep közúton megközelíthetetlenné vált.

Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében okozhat még gondot a hófúvás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.