Meteorológia

Ahol kisüt a nap, ott akár 24 fok is lehet

Az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, pedig nagyon nem április van.

2016.10.24 16:28MTI
OMSZ

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását két hatalmas légköri képződmény alakítja, a már napok óta a szárazföld északkeleti része felett elhelyezkedő stabil, erős magasnyomás és a középpontjával a nyugati partvidék közelében örvénylő ciklon. Az anticiklon területén sok a felhő, helyenként párás, ködös a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke 5 fok közelében marad. A nyugati ciklon áramlási rendszerében jóval enyhébb levegő érkezik a kontinens nyugati, déli és már a középső része fölé is. A ciklonális mezőben többnyire erősen felhős az ég, a nyugaton húzódó frontrendszer mentén többfelé esik az eső. A legmelegebb továbbra is Spanyolország délkeleti partvidéke mentén van, ahol 27, 28 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A ciklon hidegfrontja kedd este éri el a Kárpát-medencét, előtte melegedés várható, de északkeleten marad a hűvös, nyirkos idő.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Az ország északkeleti harmadán túlnyomóan borult, párás idő várható néhol szitálással, gyenge esővel. A Dunántúlon és az Alföldön szakadozott lesz a felhőzet, nyugaton, délnyugaton, illetve délkeleten kedden is hosszabb időre kisüt a nap. Kedd délutántól nyugat felől fokozatosan mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és az esti órákban a Dunántúlon már többfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. A déli szél többfelé megélénkül, hétfőn a Dunántúl északi felén, kedden helyenként a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is megerősödhet. Éjszaka a gyengén felhős, szélvédett területeken - elsősorban Baranyában, illetve a Duna mentén - helyenként köd vagy alacsonyszintű felhőzet képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden nagyrészt 17 és 24 fok között valószínű, de a tartósan borult, párás északkeleti országrészben csupán 12-14 fok várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.