Időjárás-jelentés

Egyre hűvösebb és változékonyabb az idő

Szombaton egy nyugat felől érkező hidegfront alakítja időjárásunkat. Erősebben felhős, és napos területek és időszakok váltakoznak.

2016.09.17 08:11ma.hu

Délelőtt a Dunántúlon, majd a Duna vonalában, a Főváros térségében kell számítani záporok, zivatarok kialakulására - írja az eumet.hu előrejelzése. A délnyugati térségben esik kevesebb csapadék, ott ki-kisüt a nap is. Heves zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadással és szélviharral kísérve. Itt már hűvösebb idő lesz. Ez alatt keleten délelőtt még nyugodt, meleg, fülledt idő várható.

A délután második felétől viszont keleten is számítani kell szórványosan záporok, zivatarok kialakulására. Előreláthatólag a délkeleti országrész, Békés- és Csongrád-megye kap a legkevesebb csapadékot.

Napközben, a zivatarok környezetétől eltekintve, általában élénk délnyugati szél fúj, délután viszont északnyugaton egyre nagyobb területen északnyugati irányúra fordul át.

Estétől az ország túlnyomó részén csökken a csapadék valószínűsége, csökken a felhőzet, már csak a keleti, északkeleti térségben valószínű gócok kialakulása. Éjjel ott is megszűnnek az esők, kitisztul az égbolt.

Vasárnap már frontmentes, változóan napos-felhős, nyugaton hűvösebb, keleten az évszakos átlagnál még kissé magasabb hőmérsékletű időben lesz részünk. Több-kevesebb napsütésben országszerte lehet bízni, délnyugaton ígérkezik a legfelhősebbnek az idő, de estig említést érdemlő csapadék nélkül.

Este, a délnyugati határvidékre ismét eső érkezik, egy-egy zivatargóc sem kizárt a térségben, míg az ország túlnyomó részén marad a változó vastagságú felhőzet és a csapadékmentes időjárás éjjel is. Élénkülni kezd az északi szél.

Közlekedésmeteorológia

Szombaton az ország északnyugati, északi felén közlekedők találkozhatnak gyakrabban záporokkal, zivatarokkal, vizes útszakaszokkal, vízátfolyásokkal, helyenként letört ágakkal. Az ország déli részén és a Tiszántúlon inkább a száraz utak lesznek jellemzőbbek, de helyenként ott is előfordulnak majd vizes útszakaszok.

Hétfőn ismét egy változékonyabb időjárású nap várható. Többfelé kialakuló esővel, záporral, helyenként zivatarral is számolni lehet. Említést érdemlő napsütésben az északnyugati országrészben élők bízhatnak, de csapadék előfordulása ott sem kizárt.

Kedden már jelentős csapadéktól mentes, zömében napos, de a keleti és nyugati országrészben szeles időre van kilátás. A mérsékelt hőmérséklet és a szél miatt hűvös napra célszerű készülni.

Szerdán, csütörtökön előreláthatólag nyugodtabb, reggelenként párás, fátyolfelhős, majd napközben többnyire napos, de hűvös idő alakul ki. A szélvédett völgyekben, mélyedésekben már köd sem kizárt reggelenként. Jelentős eső nem valószínű.

Pénteken változóan felhős-napos idő, elvétve egy-egy záporral most a legvalószínűbb.

Szombatra ígérkezik, az átlagosnál még nagyobb bizonytalansággal egy hidegfront kiterjedtebb csapadékmezővel és északi széllel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.