Időjárás-jelentés

Erősödik a felmelegedés, de az UV-sugárzás még jobban

Kedden is szeles, de már döntően felhőtlen, szikrázóan napos idő következik.

2016.08.23 07:11ma.hu

Kedden a reggeli órákban, délen, délkeleten még mérsékelten felhős az ég, de ott is gyorsan eloszlik a felhőzet és egyre tartósabban süt ki a nap - írja az eumet.hu előrejelzésében. Melegedés kezdődik, de még csak mérsékelten meleg idő várható, viszont az UV-sugárzás erősnek ígérkezik a déli órákban. A Duna-Tisza közén várható mérsékeltebb vagy gyengébb, míg nyugaton és keleten erősebb északi szél.

Szerdán várhatóan tovább mérséklődik a légmozgás, de még mindig előfordulnak erősebb, északkeleti széllökések, elsősorban a keleti országrészben. Hajnalban a szélvédett völgyekben párásabb, de összességében országszerte derült, szikrázóan napos, meleg időre van kilátás. Erősödik a nappali felmelegedés, de még a kellemes tartományon belül tetőzik. A déli órákban erős UV-sugárzással kell számolni!

Kedden az élénk, helyenként erős északi oldalszéltől eltekintve biztonságos körülmények várják az autósokat az utakon.

Szerdán is számítani kell még a nyugat-kelet irányú utakon élénk, olykor erősebb, északi széllökésekre, de ettől eltekintve biztonságos körülmények várják az autósokat az utakon.

Csütörtöktől legalább a hét legvégéig, fokozódó kánikulában és derült, igazi strandidőben lehet részünk. Délutánonként gyenge gomolyképződés elindulhat, de a levegő nedvességtartalma várhatóan nem lesz elegendő még jelentősebb gomolyfelhősödéshez sem. Csapadék nagyon valószínűtlen.

Augusztus utolsó napja, kissé nagyobb bizonytalansággal, de mérséklődő hőmérsékletet ígér, és megnő a légköri labilitás is, azaz már nagyobb eséllyel alakulnak ki frissítő záporok, illetve zivatargócok.

A legfrissebb modellfutás szerint, szeptember elején még kitart a 30 fok körüli, inkább augusztus első felében jellemző időjárás, majd a hónap 4-5. napja hozhatja meg a jelentősebb változást először a nyugati országrészbe, majd úgy fél-egy nap csúszással a keleti térségbe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.