Időjárás-előrejelzés

Holnap néhol napsütés, néhol hószállíngózás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

2016.02.05 15:34MTI

Időjárási helyzet Európában

A Fehér-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek hatására Finnországban és Észak-Oroszországban borult az ég, és több helyen esik a hó, illetve hózáporok alakulnak ki. Hideg az idő, de csak kevés helyen - főleg Lappföldön és Észak-Skandináviában - vannak kemény fagyok, Oroszország északi felén fagypont körül alakul a csúcshőmérséklet. Délebbre, a Kelet-európai-síkságon már kevesebb helyen havazik, arrafelé nappal 3, 5 fokot mérnek, míg a Fekete-tenger partvidékén és a Kaukázustól északra 10 fok fölé is felmelegszik a levegő. Ehhez azonban nem társul napsütés, mivel egy hullámzó frontrendszer miatt borult, sokfelé esős idő van. Izland felett ugyancsak ciklon található, amely sokkal nagyobb kiterjedésű, a Brit-szigetek és az Északi-tenger partvidékének időjárására is hatással van: sokfelé okoz változékony, szeles, csapadékos időt. Ott eső a jellemző csapadékforma, csak Izlandon havazik. Ezzel szemben kontinensünk délnyugati és középső részén nyugodtabb az időjárás, ami egy Spanyolország felett elhelyezkedő anticiklonnak köszönhető. Sokat süt a nap, csak a hegyek közti szűk völgyekben ül meg tartósabban a ködtakaró. Errefelé a legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger partvidékén 15, 20 fok között, ettől távolabb kevéssel 10 fok alatt alakul. Szombat estig a Kárpát-medence fölé délnyugat felől egyre enyhébb légtömeg áramlik, több órára kisüt a nap, erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Éjszaka többnyire kevés lesz a felhő, foltokban köd képződhet. Szombaton általában napos időre számíthatunk, de helyenként - főként északkeleten, keleten - csak lassan oszlik fel a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a felhős tájakon fordulhat elő hószállingózás. A kezdetben élénk, néhol erős északnyugati szél éjszakára mérséklődik. Szombaton többfelé megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödhet a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 4 és 11 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon hidegebb lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.