Időjárás

Szottyos lesz a hétvégénk

Borongós, októberi időjárás - most még nagy hideg nem lesz, az csak eztán jön.

2015.10.09 16:33MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A skandináv és a balti államok felett anticiklon található, amelynek területén többnyire kevés a felhő, csak a magasnyomás déli és nyugati peremén vannak felhősebb területek, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A csúcshőmérséklet északon kevéssel fagypont felett, délebbre 10 fok közelében alakul. Kontinensünk déli részén azonban jóval melegebb van, délutánra 20, 25 fokig melegszik fel a levegő. Ezzel szemben Európa északkeleti részén markáns ciklon örvénylik, amely miatt a Kelet-európai-síkságon, különösen annak az Urálhoz közeli részén borult, szeles, és sokfelé csapadékos az időjárás. A légörvény hátoldalán észak felől hideg légtömeg érkezett a térségbe, ezért kiterjedt havazás kezdődött. A hőmérséklet ennek megfelelően szintén télies: éjszaka sokfelé -5 fok alatti, nappal 0 fok körüli értékeket mérnek. Közép- és Északnyugat-Európa időjárását ugyancsak ciklonális hatások alakítják, sok a felhő, és több helyen esik az eső, a hegyekben havazik, de csak kisebb körzetekben fordul elő jelentős mennyiségű csapadék. Szombat estig a Földközi-tenger középső medencéjében mediterrán ciklon mélyül ki, amely a Kárpát-medence felé helyeződik át, a nagy nedvességtartalmú légtömeg miatt felhős időre van kilátás, eleinte csak elszórtan, majd dél felől egyre többfelé esővel.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak helyenként vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Kezdetben inkább csak az ország északi felén várható elszórtan kisebb eső, majd szombaton késő délutántól dél felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, szombaton megélénkül, helyenként meg is erősödik az északkeleti szél. Párás lesz a levegő, amely szombaton napközben fokozatosan megszűnik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12 és 17 fok között alakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.