Hőség

Németországot a hőség mellett szárazság is sújtja

Németországban a sorozatos hőhullámok mellett a tartós szárazság az idei nyár fő jellemzője, a csapadékmennyiség a sokévi átlag felét is alig teszi ki a német meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki adatai szerint.

2015.08.07 14:56MTI

Németországban pénteken a hőmérséklet az északkeleti régió kivételével mindenütt meghaladhatja a 35 Celsius-fokot, és helyenként megközelítheti a 40 fokot is. Drezdában már délelőtt 34 fokot mértek, a bajorországi Bambergben pedig 33 fokot. Hőmérsékleti rekordra nem számítanak a szakértők, mert a Nap már nem áll annyira magasan, mint július elején, amikor a bajorországi Kitzingennél mért 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a 2003-ban Freiburgban és Karlsruhéban feljegyzett 40,2 fokos országos melegrekord.

Éjszaka nyugat felől zivatarfront érkezik, helyenként jégesővel és viharos erejű széllel, így tovább folytatódik az ország számos térségét, például Berlint és környékét jellemző "jojó-nyár", a hőhullámok és az évszakhoz képest hűvösebb időszakok gyors váltakozása.

A gyakori hőség mellett sokhelyütt a rendkívüli szárazság az idei nyár fő jellemzője. A DWD kimutatása alapján országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlag csupán 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra már nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

A legaszályosabb vidékek közé tartozik az ország középső része. Így például a frankfurti repülőtéren működő meteorológiai mérőállomáson júliusban mindössze 37 milliméter csapadékot regisztráltak.

Az aszály komoly gazdasági következményekkel jár, nehezíti a vízi közlekedést és visszaveti a mezőgazdaságot. Az Oderán júliusban az alacsony vízállás miatt több hajó elakadt és egy szakaszon le kellett állítani a közlekedést. A német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) pénteken kiadott becslése szerint pedig a gabonatermés 11 százalékkal elmarad a tavalyi rekordtól, a német gazdák így a 2014-ben elért 52 millió tonnás csúcs után csak 47,15 millió tonna gabonát takarítanak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.