Hőség

Rendkívüli meleg és hőségriadó várható Horvátországban is

Rendkívüli meleg várható Horvátországban a hétvégén a helyi meteorológiai szolgálat (DZMH) előrejelzése szerint, a kánikula pedig akár egy hétig is eltarthat.

2015.08.07 13:45MTI

A hétvégén a legmagasabb fokú, piros riasztás lesz érvényben az ország nagy részén.

A szárazföldi részeken és a tengerparton is nagy a forróság. A nappali hőmérséklet 32-38 fok körül alakul. Az egész Adria területére a legmagasabb fokú riasztás rendelték el a hatóságok.

Az időjárás piros riasztás esetén rendkívül veszélyes: az átlagosnál melegebb idő megterhelő az egészséges szervezetre is és bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy az emberek igyanak sok folyadékot, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon hűvös térben.

A tikkasztó hőségben csökken a koncentrálóképesség, ami balesetveszélyt okozhat. A horvát tengerpartra utazók a hétvégi turnusváltás miatt készüljenek fel, hogy a dugók és sebességkorlátozások miatt lassan lehet majd haladni. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig legyen víz az autósoknál, és semmiképpen sem vezessenek papucsban vagy mezítláb.

A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok továbbterjedhetnek. Tűz okozása esetén magánszemélyek 15 ezertől 150 ezer kunáig (640 ezer forinttól 6,4 millió forintig) terjedő pénzbírságra büntethetők, vagy 60 nap elzárást kaphatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.