Hőség

Nem főnek meg a balatoni halak

A Balaton oxigénszintje megfelelő, a tó felmelegedése nem veszélyezteti a halállományt.

2015.07.22 16:14MTI

Ha a hőségben nagyon lecsökkenne a víz oxigénszintje, az okozhatna halpusztulást, de a Balatonnál most nem kell ettől tartani, a tó vize ugyanis nagyon tiszta, kevés az alga - közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója.

A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés. A Balaton fokozatosan melegedett fel, nem jelent problémát a halaknak, hogy most 3-4 fokkal melegebb a víz a szokásosnál - ismertette.

A Balaton nagy kiterjedésű vízfelület, középső részén 3-4 méteres a víz, ami bőven elég arra, hogy különböző hőrétegek alakuljanak ki, és az alsó vízrétegek hűvösebbek - mondta el Szári Zsolt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a halak szokásai megváltozhatnak, és lehet, hogy elhagyják a partközeli részeket, inkább a mélyebb vizet keresik.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi hőség a kisebb tavak, például olyan halastavak esetében okozhat kritikus helyzetet, ahol nagy az algásodás és a haltömeg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.