Hőség

A Nyugat-Balkánt is elérte a kánikula

A nyugat-balkáni országokat is elérte az idei nyár újabb hőhulláma, hétfőn a hőmérők higanyszála néhol a 40 Celsius-fokot is meghaladta; többen rosszul lettek az utcákon, Bosznia-Hercegovinában erdőtüzek törtek ki.

2015.07.20 20:40MTI

A térség sajtójának beszámolói szerint a meleg és a folyadékhiány miatt az utóbbi három napban többen is rosszul lettek az utcákon, a legtöbb helyen a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki.

A szerb közszolgálati televízió beszámolója szerint Szerbiában hétfőn 36 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, enyhülés pedig a következő napokban sem várható. A belgrádi mentőszolgálat hétfőn több mint száz esetben segített olyan embereken, akik a hőség miatt lettek rosszul, többen az utcán estek össze. A szerb főváros több pontján vizet osztottak a járókelőknek.

A montenegrói meteorológiai intézet jelentése szerint egész héten a 40 Celsius-fok környékén mozog majd a hőmérő higanyszála. A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának hétfői tudósításából az derült ki, hogy a kánikulát a kis, nyugat-balkáni országban úgy vészelik át, hogy 11 és 18 óra között inkább pihennek, nem mennek az utcára, és ezekben az órákban a szabadban dolgozók is szünetet tartanak.

A napok óta tartó trópusi hőség Bosznia-Hercegovinában erdőtüzeket okozott, a medjugorjei zarándokhelyhez közeli lángokat egyes jelentések szerint eddig nem sikerült megfékezniük a tűzoltóknak. Boszniában a hirtelen jött meleg emellett számos közlekedési balesetet is okozott.

Macedóniában a hétvégén és hétfőn elérte, sőt meg is haladta a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet, a fővárosban, Szkopjéban hétfőn 39 fokot mértek, az UV-sugárzás pedig elérte a nagyon erős, 10-es fokozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.